Google si-a modificat, sambata, logo-ul cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la nasterea lui Gustav Klimt, pictorul austriac ale carui lucrari au provocat controverse aprinse din cauza interpretarilor sexuale. Alegerea Google a fost una dintre cele mai cunoscute lucrari ale lui Klimt "Sarutul". Numele motorului de cautare apare pe fundalul reproducerii.

Logo Google, omagiu Gustav KlimtFoto: Captura Google

Klimt este considerat unul dintre cei mai scumpi pictori din lume. Portretul Adelei Bloch-Bauer (1907), cunoscut drept "Mona Lisa" a Austriei, ar fi fost vandut pentru suma de 135 milioane de dolari, scrie msnbc TODAY.

Lucrarea "Sarutul", care prezinta un cuplu imbratisandu-se, este gazduita de Galeria Belvedere din Viena.

Klimt s-a nascut pe 14 iulie 1862, la Baumgarten, una din suburbiile Vienei. Si-a inceput studiile artistice in 1876, cand a primit o bursa de la Scoala de Arte si Meserii din Viena, institut unde a studiat pana in 1883.

Desi si-a inceput cariera ca un pictor decorator, inclinand catre un stil conservator, academic, spre sfarsitul anilor 1890, si-a schimbat stilul catre unul mai putin conventional, scrie Huffington Post. "Filosofia", "Medicina" si "Jurisprudenta", primele trei lucrari realizate in noul stil, menite pentru a infrumuseta tavanul Universitatii din Viena, au fost respinse. Acestea au fost descrise de critici drept radicale si chiar pornografice.

Pe masura ce si-a dezvoltata stilul, Klimt a devenit membru fondator al avangardei vieneze - grupul Secesiunii din Viena. Miscarea artistica a incercat sa puna in evidenta lucrarile inovative, atragand atat artistiti suprarealisti, cat si realisti sau naturalisti.

Dupa ce s-a inscris in miscare, Klimt a cunoscut "perioada de aur" a artei sale. A creat cele mai cunoscute lucrari ale sale: "Sarutul" si "Portretul Adelei bloch-Bauer I."

Inspirat de utilizarea auriului in lucrarile bizantine expuse in Venetia si in Ravenna si de costumatiile fastuoase, pictoru austriac a creat intre 1907 si 1909, o serie de cinci picturi ce au drept subiect femei de vita nobila, impodobite cu blanuri. Felul de prezentarea a formelor feminina si redarea materialelor si texturilor sub forma de mozaicuri au devenit caracteristici definitorii ale lucrarilor sale.

In pofida exuberantei vestimentare prezentate in picturie, Klimt este descris drept o persoana foarte privata, dedicandu-si timpul familiei si picturii, care se imbraca modest.

In 1911, a castigat premiul I la expozitia mondiala de la Roma.

A incetat din viata pe 6 februarie 1918. Dupa moarte, lucrarile sale au fost evaluate la preturi record, fiind achizitionate de muzee si colectionari din intreaba lume.

Alaturi de "Sarutul", "Judith si Holofern", Portretul Adelei Bloch-Bauer" si "Danae" se numara printre cele mai cunoscute lucrari ale artistului, devenit un simbol al Vienei.

Viena sarbatoreste anul aceasta aniversarea de 150 de ani de la nasterea lui Gustav Klimt cu numeroase expozitii speciale, dedicate pictorului