Comisia Europeana a demarat o ancheta pentru a afla daca intr-adevar Microsoft a respectat angajamentele luate in 2010 cand a fost obligata sa introduca un ecran special cu caracter aleatoriu (ballot screen0 pentru ca userii sa aleaga ce browser doresc sa foloseasca in Windows, iar Internet Explorer sa nu mai fie favorizat. CE noteaza ca sunt semne ca Microsoft nu si-ar fi tinut angajamentele. Microsoft a admis marti ca au fost cazuri in care acel ecran nu a aparut si a invocat probleme tehnice.

Prima pagina a ecranului de alegereFoto: browserchoice.eu/

Dupa ani de confruntari cu CE s-a ajuns in 2010 la varianta unui ecran de alegere unde sa fie o lista de 12 browsere, utilizatorul urmand sa decida cu ce va naviga pe web fara ca Internet Explorer sa fie favorizat fata de concurentii sai. Utilizatorul vede intai cinci browsere cand ii apare ecranul de alegere, cele mai mari ca si cote de piata, iar daca face scroll vede alte sapte navigatoare web cu cote mai mici.

CE spune ca e posibil ca Microsoft sa nu se fi tinut de cuvant, iar pe computerele cu Windows 7 Service Pack 1 lansat in februarie 2011 nu a instalat acel ecran special, desi se angajase sa faca asta si in raportul anual emis in decembrie 2011 declarase ca a instalat acel ecran.

Joaquín Almunia, comisarul european pentru concurenta, spune ca avusese incredere ca rapoartele companiei Microsoft erau corecte in ceea ce priveste implementarea acestui ballot screen. Pentru ca exista banuieli ca raportarile sunt eronate, a fost deschisa o ancheta pentru a verifica acest lucru, iar daca intr-adevar se va dovedi ca Microsoft a mintit, compania va fi sanctionata.

Tot marti, Microsoft a admis intr-un comunicat ca au fost cazuri in care acest ecrand e alegere nu a aparut si a adaugat ca de vina ar fi erori tehnice.