​Microsoft a anuntat data exacta de lansare a celei mai noi generatii a sistemului de operare Windows. Astfel, Windows 8 va fi disponibil din 26 octombrie, iar ompania spune ca noul Windows este cel mai bun sistem de operare lansat pana acum si cel mai important din ultimii 17 ani.

Versiunea RTM ajunge la inceput de august la producatori, iar pe 26 octombrie publicul larg va putea sa cumpere noul Windows 8. Va exista clasica versiune pentru procesoarele x86 de la Intel si AMD, insa si varianta RT dedicata sa ruleze pe dispozitive portabile ce utilizeaza procesoare ARM. Windows RT va fi livrat integrat in terminale, nu va fi vandut separat cum se va intampla cu Windows 8 pentru chip-urile x86.

Microsoft promite ca Windows 8 vine cu cea mai radicala schimbare de design de la Windows 95 incoace, spune ca sistemul va utiliza in mod economic resursele hardware si va fi optimizat pentru dispozitivele cu ecran tactil datorita noii interfete numita Metro de companie.

Pentru terminalele cui touch-screen Windows 8 va dispune de o interfata speciala numita Metro unde butoanele mici si inghesuite sunt inlocuite cu icon-uri de mari dimensiuni, mult mai usor de accesat.

Conform datelor StatCounter, pe plan mondial Windows 7 are 50% din piata, XP are cam 29% si Vista, circa 8%. In Romania XP are 47% din piata, iar Windows 7, circa 46%.