Amelia Earhart, pioner in aviatie si o militanta angajata pentru drepturile femeii, este omagiata de Google printr-un logo special, sub forma unui avion, care marcheaza 115 ani de la nasterea acesteia.

Logo GoogleFoto: captura ecran

Amelia Earhart a abbsolvit in 1915 liceul cu rezultate excelente, iar din 1917 a lucrat in Boston ca sora medicala in cadrul armatei, fiind angajata si pentru societate. In anul 1919 a inceput studiul medicinei la universitatea ''Columbia University'' din New York. Dupa circa un an si-a intrerupt studiile si s-a reintors acasa la parinti, pentru ca in anul 1920 sa zboare pentru prima oara cu avionul, fiind hotarata sa devina pilot.

Deoarece costul orelor pentru zbor era de 1000 de dolari, parintii au refuzat finantarea cursului de pilot. Amelia Earhart practicat circa 28 de profesii pana ce, in anul 1921, a putut lua primele ore de zbor de la Neta Snook. Dupa numai sase luni, cu ultimii bani economisiti si-a cumparat un avion ''Kinner Airster'', cu care a stabilit recodrul de inaltime de zbor, pentru femei, cu o altitudine de 4300 m.

Amelia Earhart a atras asupra ei atentia presei internationale la data de 17-18 iunie 1928 ca prima femeie pasagera care traverseaza cu avionul Oceanul Atlantic, fiind sarbatorita si declarata ''femeia anului'' devenind un idol feminin.

In anul 1931 a fost ceruta in casatorie de George P. Putnam, mentorul si admiratorul ei. Ea s-a casatorit cu oarecare rezerve, temandu-se ca familia ii va limita posibilitatea de a pilota.

Amelia, femeia care a traversat de doua ori Atlanticul, a primit de la presedintele american Herbert C. Hoover medalia de aur ''National Geographic Society''. Au urmat o serie de zboruri peste Pacific, intre Honolulu (Hawaii) si Oakland (California), sau solo de la Mexico City la Newark (New Jersey).

Dupa ce a implinit varsta de 40 de ani, a dorit sa faca inconjorul pamantului la ecuator. Dupa ce parcursese deja trei patrimi din zborul planificat, Amelia Earhart a decolat la data de 2 iulie 1937 de la Lae, Noua Guinee, zburand spre insula Howland din Pacific, unde nu a mai sosit niciodata.