​La finalul saptamanii trecute Google a anuntat demararea unui proiect prin care va furniza in cateva zone restranse din Kansas City internet la viteza extrem de mare de 1.000 Mbps, existand si optiunea de a avea internet gratuit, insa la o viteza cu mult mai mica. Google intra in concurenta cu cativa provideri consacrati, propune si un abonament in care noua tableta Nexus 7 devine o telecomanda cool, insa proiectul pune in fata gigantului din Mountain View o serie de obstacole.

Google Fiber vine cu 3 oferteFoto: Google

De la internet gratuit pana la o telecomanda inedita

Google a dat detalii concrete despre un proiect in legatura cu care furnizase primele detalii acum cateva luni. Locuitorii orasului Kansas City se pot abona la servicii de internet si televizune ce vor fi furnizate incepand cu luna septembrie chiar de Google. Compania promite viteza superluminica la internet, 1.000 Mbps, de o suta de ori mai mare fata de ce exista in prezent.

Mai mult, exista si o optiune de internet "gratuit", insa viteza este de 5 Mbps si doritorii trebuie sa plateasca o taxa de instalare de 300 dolari. Totusi, cei care aleg acest pachet vor avea pentru cel putin sapte ani internet fara taxe lunare, e drept la o viteza mult mult mai mica decat la celelalte doua abonamente.

Unul este de 70 diolari/luna, iar userul primeste network box-ul, stocare de 1 TB "in the cloud" si viteza promisa a conexiunii este de 1 Gbps. Varianta premium este 120 dolari/luna , iar pe langa serviciile de televizune sunt oferite si cele TV, fiind disponibile 116 canale, iar ca telecomanda abonatii vor primi cea mai noua tableta a Google: Nexus 7.

Detalii care au incantat America

Presa din SUA a scris pe larg despre cum Google devine ISP, iar articolele caracterizate prin incantare nu au lipsit. S-a scris ca intrarea Google pe aceasta piata ii va determina pe operatorii consacrati, Comcast sau AT&T, sa isi modifice ofertele si este foarte probabil ca cel mai castigat sa fie consumatorul fiindca exista concurenta mai mare in piata.

Evident ca si viteza promisa este foarte atragatoare, chiar daca in utilizarea de zi cu zi nu va fi atinsa prea des, insa un aspect foarte laudat tine si de faptul ca nu exista limita lunara de trafic. In plus, la pachetul maxim se ofera 2 TB de stocare pe Google Drive, ceea ce inseamna 40 de ore de filme HD, iar faptul ca tableta Nexus 7 este oferita ca si telecomanda va motiva multi clienti sa-si faca abonamente.

Partile mai putin luminioase

Dincolo de lucrurile cat se poate de pozitive trebuie mentionat ca lansarea Google Fiber nu va avea un impact atat de mare nici in SUA si cu atat mai mult pe pl;an mondial. Google incepe in sepembrie sa conecteze clientii la internet si vorbim doar de zona Kansas City. Se estimeaza ca unii locuitori din zona aceea ar putea astepta chiar si un an si jumatate pana sa li se instaleze internetul, iar asta nu va fi pe placul lor. In alte zone din SUA cu siguranta serviciile de internet nu vor ajunge pana in a doua parte din 2013, iar de lansarea in afara SUA este prematur sa vorbim.

In plus Google va trebui sa angajeze tehnicieni si oameni de relatii cu clientii, iar experiente anterioare ale companiei au aratat ca acesta nu este un lucru usor de facut.

Nici oferta cu 120 dolari/luna nu este perfecta. Sunt disponibile 116 canale TV, pot fi inregistrate simultan opt emisiuni, insa o serie de canale populare precum ESPN, Disney, AMC, TBS, TNT si HBO nu vor fi, cel putin la inceput, in pachetul de servicii.

Un aspect inca neclar este cand va face Google profit cu Fiber. Compania spune ca vrea ca serviciul sa devina profitabil, este absolut logic sa vrea asta, insa cand se va intampla si cat de mult va trebui sa se raspandeasca Fiber pentru a scoate profit nu se stie.

Un alt lucru care ar putea ingrijora mai ales oamenii care tin la lucrurile legate de "privacy" se refera la faptul ca Google va avea acum informatii detaliate si despre obiceiurile de consum ale telespectatorilor, dupa ce deja are informatii detaliate despre obiceiurile milioanelor de internauti.

Google intra pe un teritoriu in care ofertele interesante nu lipsesc, astfel ca va fi greu sa se impuna, mai ales ca tinteste o zona restransa la inceput. Pe de alta parte ofera viteza excelenta, include si tableta Nexus 7 la abonamentul premium si vine si cu oferta de internet "gratuit" la care se plateste doar instalarea (300 dolari) si viteza este mult mai mica (5Mbps download si 1 Mbps upload), insa gratuitea este garantata pentru cel putin sapte ani.