Steve Jobs a discutat cu directorii Apple posibilitatea lansarii unui iPad cu ecran mai mic, iar fostul sef al Apple nu a fost in realitate atat de categoric impotriva ideii cum a aratat in aparitiile publice, arata documente remise in cadrul procesului brevetelor dintre Apple si Samsung. In ultimele saptamani s-au intensificat zvonurile legate de un iPad mini, dispozitiv despre care Jobs declara in 2011 ca "ar fi mort inca din momentul lansarii".

iPad-uri expuse la un magazin din BarcelonaFoto: Reuters

Eddy Cue, seful diviziei iTunes, trimitea in ianuarie 2011 catre Tim Cook, Phil Schiller si Steve Jobs un e-mail in care spunea ca si Apple ar trebui sa intre pe piata tabletelor de sapte inchi.

El explica faptul ca a testat o tableta de 7 inch a Samsung si s-a aratat multumit de ea, mai ales la citirea de carti, vizionarea de filme si accesarea Facebook. "Browsingul web este punctul slab, insa cred ca tableta este utilizabila", conchidea Cue.

In plus, documentele arata ca si Steve Jobs s-a aratat receptiv la acest proiect, chiar daca public a spus ca tabletele cu ecrane mai mici nu sunt convingatoare, nu ofera o experienta desavarsita consumatorului si nu au sanse sa fie un succes.

Scott Forstall, seful diviziei software a Apple, a spus in audierea din cadrul prcesului cu Samsung ca Eddy Cue a folosit un timp o tableta Samsung si s-a aratat foarte multumit de ea. Forstall a adaugat insa ca nu-si aminteste ca Eddy sa fi spus ca Apple vrea sa faca o tableta de dimensiuni similare.

Cele mai recente zvonuri arata ca Apple va lansa in toamna un iPad mini cu ecran de 7,85 inch, insa nimic nu e confirmat oficial.

Apple a reusit cu iPad sa-si creasca in ultimul an cota pe piata mondiala a tabletelor de la circa 63%, la 68%, in ciuda faptului ca s-au lansat numeroase modele concurente de marimi diferite.