Conducerea site-ului de licitatii online eBay a decis interzicerea comertului cu potiuni magice, blesteme si vraji, incepand din 30 august, informeaza ABC News, citat de Mediafax.

Pe eBay puteti sa gasiti aproape orice. Va aflati in cautarea unei vraji care sa il faca pe partenerul de viata sa tanjeasca dupa dumneavoastra si dupa nimeni altcineva? Sau o incantatie de razbunare, ce tine de domeniul magiei negre, pentru a va blestema dusmanii? Sau poate o potiune clasica de 51 de dolari contra demonilor care promite sa "distruga energiile puternice ale demonilor, entitatile, fiintele si fortele malefice".

In curand, insa, toate aceste lucruri nu vor mai putea fi gasite pe eBay. Incepand din 30 august, acest site de licitatii online interzice comertul cu blesteme, vraji, potiuni magice, rugaciuni mistice, servicii de binecuvantare, sesiuni de vindecare si alte activitati din acest registru.

"EBay isi revizuieste cu regularitate categoriile de produse si isi actualizeaza politicile comerciale in functie de feeback-ul primit de la clienti", se afirma in comunicatul emis de aceasta companie. "Vom renunta la un numar mic de subcategorii din categoria mai mare de produse metafizice, intrucat cumparatorii si vanzatorii ne-au spus ca tranzactiile din acele subcategorii genereaza adeseori probleme care cu greu pot fi apoi rezolvate", se mai spune in comunicat.

EBay, care detine serviciul PayPal, este unul dintre cele mai mari site-uri de licitatii online din lume. Luna trecuta, aceasta companie cu sediul la San Jose din California, a anuntat ca a inregistrat o crestere consistenta a veniturilor in al doilea trimestru al anului 2012. Veniturile pentru trimestrul care s-a incheiat pe 30 iunie au crescut cu 23 de procente fata de aceeasi perioada a anului trecut si au ajuns la valoarea de 3,4 miliarde de dolari.

Compania americana prezinta in continuare pe site-ul ei o serie vasta de oferite inedite. Astfel, pentru 3,5 milioane de dolari, un barbat din Florida vinde "American Dream" (Visul American), care include absolut toate bunurile pe care acesta le detine.

Pe de alta parte, o picatura de clei, care seamana cu figura personajului animat Homer Simpson, a fost cumparata cu peste 200.000 de dolari, in luna ianuarie.

Insa interzicerea potiunilor magice si a blestemelor a cauzat nemultumirea unora dintre clientii site-ului. Unul dintre ei, intr-un mesaj postat pe forumul eBay, a spus ca aceasta interzicere are un caracter discriminatoriu.

"EBay interzice obiectele religioase alternative. Nu insa si pe cele pentru crestini. Apa sfintita sau alte obiecte "sfinte" sunt permise, in mod discriminatoriu. Ca sa lamuresc lucrurile: Un anumit tip din Roma, care poarta robe lungi, poate sa isi vanture mana deasupra unui recipient cu apa si sa o imbibe cu ceva si apoi spune ca acea apa este foarte "puternica". Cum difera asta de orice alt obiect magic vandut in trecut pe eBay?", a scris in mesajul sau utilizatorul "Disgusted" (Dezgustatul).

Saptamana trecuta, o petitie intitulata "Don't Ban Our Psychics", care a fost semnata pana acum de peste 800 de persoane, a fost postata online. "eBay, nu ne interzice serviciile noastre metafizice! Lupta pentru spiritistii si cititorii nostri in carti de tarot, pentru vrajitoare, vraci, pagani, adepti ai filosofiei new age, vindecatori, binecuvantatori, vrajitori, practicanti de voodoo, obiecte de magie si, cel mai important, pentru toti clientii si prietenii nostri!", se afirma in aceasta petitie.

O intrebare ramane insa in constiinta publicului: In ciuda acestei interdictii, vor mai putea oare oamenii sa isi vanda sufletul pe eBay, asa cum a facut-o Hemant Mehta, care este ateu, in anul 2006?