Actiunile Samsung la bursa din Seul au scazut luni cu 7%, echivalentul a circa 12 miliarde dolari, ca urmare a ingrijorarilor starnite in piata de decizia justitiei americane care a dat dreptate Apple in giganticul proces al brevetelor. In piata se vorbeste de posibilitatea ca Samsung sa amane lansarea unor produse din cauza litigiului cu Apple, iar marea intrebare este daca si vanzarile smartphone-ului Galaxy S III vor fi afectate.

Actiunile Samsung la bursa de la Seul au scazut luni cu 7,7%, ceea ce reprezinta cea mai mare scadere zilnica a cotatiilor companiei in ultimii patru ani. Scaderea nu e o surpriza, mai ales ca decizia de vineri a unui tribunal din California - cum ca Samsung ar fi incalcat sase brevete Apple si va trebui sa plateasca despagubiri de peste un miliard de dolari - a starnit ingrijorari in piata.

Acum, marea intrebare este ce se va intampla in continuare: va dispune justitia americana ca Samsung sa plateasca despagubiri de trei miliarde dolari? Va fi inclus in proces si smartphone-ul de succes Galaxy S III care s-a vandut in peste zece milioane de exemplare, dar ar putea fi grav afectat daca justitia va dispune ca vanzarea acestuia ar trebui oprita din cauza asemanarilor cu iPhone.

Implicatiile deciziilor din proces sunt de proportii si vor afecta si Google al carui sistem de operare Android este utilizat de Samsung si alti producatori rivali ai Apple. Pe 20 septembrie este asteptata o noua decizie importanta a justitiei SUA, insa Samsung va folosi pana atunci toate caile legale de atac pentru a mai schimba lucrurile.