Samsung a transmis un mesaj prin care incearca sa isi linisteasca angajatii, actionarii si clientii dupa ce a suferit in instanta o infrangere usturatoare in procesele brevetelor cu Apple. Compania asiatica si-a exprimat dezamagirea ca lucrurile nu au putut fi rezolvate printr-o intelegere amiabila si acuza Apple ca face abuz de legile privind brevetele de inventie.

Intr-un mesaj trimis angajatilor, conducerea Samsung a spus ca istoria a aratat ca o companie a carui unic scop este sa abuzeze de legile brevetelor nu poate ramane populara. Sud-coreenii s-au aratat dezamagiti de faptul ca gravele neintelegeri nu au putut fi rezolvate inainte de a se apela la instanta, cei de la Samsung insistand pe faptul ca au vrut sa rezolve totul pana a se ajunge la proces, insa cei de la Apple nu au fost de acord.

Evident ca Samsung a incheiat pe un ton optimist, spunand ca e clar un lucru: consumatorii vor aprecia mai mult o companie a carui principal scop este inovatia, in detrimentul uneia care urmareste doar litigiile, prima fiind Samsung, iar cea din urma, Apple.

Pe de alta parte, la Apple, CEO-ul Tim Cook a spus public vineri ca procesul brevetelor dintre Apple si Samsung "nu se refera doar la patente si la bani, ci mai ales la valori". El a spus ca scopul Apple este sa faca "cele mai bune produse de pe Pamant", produse care sa incante clientii, dar nu unele care "sa fie in mod flagrant copiate de concurenta", aluzia fiind clara la adresa Samsung.

Un tribunal din California a decis vineri ca Samsung a incalcat sase brevete detinute de Apple si a dispus ca gigantul asiatic trebuie sa plateasca despagubiri de 1,05 miliarde dolari, de aproape trei ori mai putin decat ceruse Apple.

Analisti din piata spun insa ca nu despagubirile sunt problema Samsung care a obtinut profituri uriase, ci posibilitatea ca produse cheie sa fie interzise pe cele mai mari piete. Mai mult, cum s-a intamplat spre exemplu in Australia, asiaticii ar putea fi fortati sa modifice designul si partea software a unor produse, iar acest procedeu costa mult si poate amana lansarea unor terminale.

In plus, si imaginea Samsung ar putea avea de suferit in conditiile in care foarte multi potentiali cumparatori au auzit des in ultimele luni informatii despre faptul ca grupul ar fi copiat masiv produse ale Apple. Exista in industrie si temeri legate de faptul ca, parte a acestor procese prelungite, si codul sistemului Android va trebui modficat, lucru care ar putea determina producatori mari de telefoane sa treaba la Windows.