Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, s-a declarat, in prima aparitie publica de dupa listare, dezamagit de evolutia actiunilor companiei si a admis ca cea mai mare retea sociala a irosit in trecut doi ani, mizand pe tehnologia nepotrivita. El a promis o ofensiva pe segmentul dispozitivelor mobile unde in trei - cinci ani Facebook ar trebui sa faca bani seriosi, in comparatie cu acum jumatate de an cand reteaua nu avea nici o reclama pe mobile. Facebook are peste 900 de milioane de useri pe plan mondial iar in Romania tocmai a depasit pragul de 5 milioane.

Mark ZuckerbergFoto: Reuters

"Perfomanta actiunilor a fost dezamagitoare", a admis Zuckerberg la conferinta Tech Crunch Disrupt San Francisco la primul interviu de dupa listarea din luna mai. Actiunile au avut o evolutie nefericita, pretul de pornire a fost de 38 de dolari si de curand a ajuns sa scada chiar si sub 18 dolari, ingrijorand multi investitori.

"Practic acum sase luni nici nu aveam anunturi pe mobile", spune CEO-ul; companiei care promite o ofensiva pe acest segment, astfel incat sa se ajunga ca Facebook sa faca mai multi bani datorita terminalelor mobile decat datorita desktop-urilor.

"In urmatorii trei-cinci ani cea mai mare intrebare din mintea tuturor va fi cat de bine se descurca Facebook pe segmentul mobile (...) Reclamele trebuie sa fie mai integrate cu produsul la mobile", spune el.

El a negat ca Facebook ar avea de gand sa lanseze un smartphone. "Daca am avea un telefon propriu cat am castiga? 10 milioane de useri? 20? Asta nici nu s-ar simti la noi", a spus cel care a fondat reteaua sociala ce a ajuns sa aiba 950 milioane de utilizatori.

Zuckerberg a admis ca prabusirea pretului actiunilor face mai dificila pastrarea angajatilor si recrutarea unora noi "Nu ne ajuta", a raspuns el unei intrebari.

"Sunt o groaza de oameni mult prea pesimisti. As fi preferat sa fiu subestimat, ne-ar fi dat curajul sa iesim si sa facem ceva pariuri de proportii", mai spune el.

Zuckerberg detine 444 milioane de actiuni Facebook care acum valoreaza circa 9 miliarde dolari.