​Microsoft a anuntat rezultatele unei investigatii in China unde a descoperit computere noi-noute cu programe malware instalate inca din fabrica. Compania spune ca virusii descoperiti trimiteau la distanta informatii despre tot ce tasteaza posesorii computereloe respective si putea chiar porni automat microfonul si camera web a PC-ului infectat, scrie ZD Net.

Compania spune ca a cumparat 20 de computere noi in diverse orase din China (10 desktop-uri si 10 laptop-uri) iar pe patru dintre ele au fost gasite programe malware foarte eficiente care fusesera instalate inca de pe liniile de asamblare de infractori informatici inflitrati in procesul de productie.

Microsoft sustine ca a limitat sever activitatea unui botnet (o retea de calculatoare infectate) datorita unui mandat emis de justitia americana care a autorizat o operatiune cu nume de cod "b70"

Compania precizeaza ca a gasit programe malware care pot porni microfonul si camera video a unui computer infectat conectat la internet si pot urmari prin soft-uri de tip keylogger tot ce tasteaza userii.

Dintre tipurile de programe malitioase descoperite in aceasta investigatie, cel mai periculos s-a dovedit a fi unul numit Nitol care poate obtine detalii legate de conturi si carduri, ajutand infractorii sa fure din conturile bancare ale victimelor.

Intreaga retea de calculatoare infectate efectua atacuri de tip denial of service prin care directiona un volum urias de trafic internet pentru a pune la pamant retelele de calculatoare apartinand unor institutii si companii mari si pentru a crea puncte ascunse de acces prin care apoi sa fie trimise cantitati si mai mari de programe malitioase.