Prima amenda pentru piraterie online in Franta: 150 de euro pentru doua melodii ale Rihannei descarcate de pe "torente"
Legea celor trei lovituri, sau legea Hadopi, dupa numele autoritatii care gestioneaza aplicarea ei, a intrat in vigoare in 2010 dupa lungi discutii si controverse. In doi ani au fost trimise peste 1,1 milioane de averizari prin e-mail catre oameni care descarca material piratat, insa prima amenda a fost data abia acum, iar alte 14 dosare sunt aproape de finalizare.
Primul om amendat este un artizan din estul Frantei pe nume Alain Prevost care trebuie sa plateasca 150 de euro fiindca de pe conexiunea internet inregistrata pe numele sau au fost descarcate ilegal melodii ale Rihannei.
In fata instantei el a explicat ca aceste melodii au fost descarcate de sotia sa si ca ea ar trebui sa fie pusa sa plateasca, insa autoritatile au spus ca el va trebui sa achite amenda fiindca era pe numele lui conexiunea.
Amenda maxima pentru cei care nu raspund la cele trei scrisori de avertizare ale Hadopi este 1.500 euro si justitia poate dispune intreruperea timp de o luna a conexiunii la internet. Prevost plateste mai putin fiindca a dovedit ca melodiile au fost sterse din calculator si a dat dovada de buna credinta.
Eficacitata legii Hadopi este pusa la indoiala de administratia Hollande care ar vrea sa reduca bugetul Hadopi cu 12 milioane euro. Sun voci care spun ca legea nu e utila, iar acest prim exemplu de amenda le va da apa la moara fiindca multi asteptau un eemplu mai elocvent de om care a descarcat enorm de multe date, nu doar doua melodii.

INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
M-am saturat ca toti dinozaurii sa-mi spuna ce sa fac cu internetul fiindca ei nu sunt in stare sa evolueze.
doar pentru ca titlul fisierului este denumit intr-un anumit fel?
dar eu de unde sa stiu ca o anumita melodie sau un anumit film este restrictionat la download? ca sunt artisti care dau liber la download, nu?
plus, ca ceea ce downloadezi nu mai reprezinta originalul, ci de multe ori e doar o reencodare, la un bitrate diferit, cu calitate poate mai scazuta, a originalului.
care este procedura exacta de urmarire a celor care downloadeaza? adica firma de spionaj, sau politia, trebuie sa downloadeze de la tine complet respectiva melodie pentru a te acuza ca ai pus material fara copyright pe net? sau ei pun la dispozitie surse urmarite, iar cei care downloadeaza din acele surse sunt automat inregistrati si apoi acuzati?
la o adica, daca eu intru pe net, si iau un fisier, pina nu il aduc la mine pe calculator, nu stiu ce poate contine. poate e un film, poate e o arhiva cu planurile ultimei rachete dezvoltate de armata, sau poate e fisierul de dump de la windows-ul cuiva. asta indiferent cum se numeste fisierul respectiv. dupa ce fisierul a ajuns la mine pe calculator il pot vizualiza, si sa decid ce fac in continuare: il pastrez sau il sterg.
mi se pare mie sau lumea o ia intr-o directie gresita?!
nu as vrea sa ajungem ca in "1984" doar pentru ca acum sintem prea comozi ca sa protestam cind ceva ni se pare aberant.