​Doi hackeri romani care intre 2009 si 2011 au obtinut millioane de dolari din spargerea unor sisteme electronice de plati cu cardul aflate la peste 200 de comercianti din SUA si-au recunoscut vinovatia si vor efectua sapte ani, respectiv 21 de luni de inchisoare, arata un comunicat al US Department of Justice. Cei doi fusesera pacaliti ingenios de cei de la Secret Service, fiind atrasi sa vina din Romania in SUA cu povesti inventate in care femei atractive le promiteau tot ce si-ar putea dori.

Iulian Dolan, un craiovean in varsta de 28 de ani si Cezar Butu, un ploiestean in varsta de 27 de ani, au fost pusi sub acuzare in 2011 alaturi de alti doi romani pe motiv ca au spart sisteme electronice de plati de la 150 de restaurante Subway aflate in statele Louisiana and Mississippi si alte 50 de sisteme ale altor companii.

Subway a dat in 2009 in judecata Radiant, furnizorul sistemelor de tip POS, pe motiv ca acestea sunt nesecurizate. Actiunea in justitie a pornit acum doi ani de la faptul ca un hacker roman a profitat de vulnerabilitatile din sistem pentru a fura date bancare de la clienti Subway.

Hackerii romani au accesat in mod fraudulos sute de computere din SUA si au obtinut informatii despre conturi bancare si carduri, folosind apoi informatiile pentru a scoate bani din acele conturi si pentru a face diverse plati neautorizate. Per total au fost compromise 146.000 de card-uri si prejudiciul este de 10 milioane dolari.

Cei doi au recunoscut o parte dintre capetele de acuzare si au admis si ca au colaborat si cu seful retelei, un roman pe nume Adrian Oprea.

Dolan a fost de acord, in pledoaria in care-si admitea vina, cu sentinta de sapte ani inchisoare, in timp ce Butu a fost de acord cu o sentina de 21 de luni.

Interesant e ca cei doi fusesera atrasi in SUA pentru arestare cu ajutorul unor povesti ingenioase in care agenti ai Secret Service s-au dat drept femei atractive care le-ar fi oferit tot ce si-ar putea dori.