In urma diverselor controale facute in primele opt luni ale anului, Politia Romana a dispus inceperea urmaririi penale in cazul a 81 de persoane acuzate de infractiuni legate de pirateria software, arata datele prezentate intr-un eveniment organizat de IGPR si Business Software Alliance. Reprezentantii BSA spun ca au fost si aproximativ zece cazuri de condamnare in acest an.

Politia a efectuat intre ianuarie si august 2012 peste 350 de actiuni de verificare in urma carora au fost inregistrate 212 dosare penale care vizeaza criminalitatea in domeniul de referinta. In 66 dintre acestea s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de 81 persoane, suspectate de savarsirea a 112 infractiuni prevazute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

Potrivit Studiului Global privind pirateria software realizat de BSA in anul 2011, 63% dintre utilizatorii de PC-uri au folosit software piratat, iar valoarea comerciala a software-ului fara licenta instalat s-a ridicat la 207 milioane de dolari. Cu toate acestea, raportul BSA pentru Romania arata o scadere a ratei pirateriei software in 2011 fata de anul anterior.

Reprezentantii Politiei spun ca legislatia in domeniu este conforma cu normele europene si bine formulata, insa deplang faptul ca numarul de inspectori este foarte mic. Cei de la BSA spun ca Romania este un deschizator de drumuri in ceea ce priveste pedepsele aplicate pentru infractiuni legate de incalcarea drepturilor de autor si piraterie software, fiindca au fost si condamnari la inchisoare cu executare, lucru care nu se intampla in alte tari din regiune, cu exceptia Rusiei.

Intrebati daca vor face si controale la utilizatorii persoane fizice pentru a vedea daca acestea folosesc programe fara licenta, reprezentantii Politiei au spus ca nu se pune problema de asa ceva fiindca notiunea de "copie privata" prevede ca programele care sunt descarcate pentru uz personal si al familiei nu pot face obiectul cercetarilor legate de incalcarea dreptului de proprietate intelectuala. Ei au adaugat ca perchezitiile domicilare se pot face doar cu mandat, daca se banuieste ca e vorba de persoane implicate intr-o retea de criminalitate.

Politia spune insa ca va avea in vedere retailerii care vand calculatoare pe care instaleaza soft-uri fara licenta.

Ce prevede legea

In situatia comiterii de infractiuni referitoare la dreptul de autor si drepturile conexe, legislatia in vigoare prevede:

- amenda penala sau inchisoarea de pana la 4 ani pentru persoanele fizice cu rol de conducere sau responsabile din punct de vedere legal in cadrul companiilor;

- cumulativ cu pedepsele aplicate persoanelor fizice din companie, persoanelor juridice li se poate aplica o amenda penala de pana la 600.000 RON;

- in functie de gravitatea infractiunii, se pot aplica una sau mai multe pedepse complementare, printre care: dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activitatii partial sau total pe o perioada de la 3 luni la 1 an, inchiderea unor puncte de lucru pe o perioada de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de la 1 la 3 ani si afisarea sau difuzarea hotararii de condamnare;

- in plus fata de sanctiunile penale, legea permite titularului drepturilor incalcate sa solicite despagubiri de pana la de trei ori pretul licentei.