Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), una dintre cele mai mari asociatii tehnice profesionale din care fac parte ingineri, computer scientists si cercetatori, a facut publice din greseala numele de utilizator si parolele a 100.000 de membri, circa 25% din totalul comunitatii, informeaza NBC News. Descoperirea a fost facuta pe 18 septembrie de Radu Dragusin, un asistent universitar la Departamentul de Informatica al Universitatii din Copenhaga originar din Botosani.

"Din cauza unor erori grave, conturile si parolele de ieee.org a circa 100.000 de membri IEEE au fost publice pe serverul FTP pentru cel putin o luna. Mai mult decat atat, au fost facute publice si toate actiunile pe care le-au facut userii pe website-ul ieee.org", scrie Radu Dragusin pe blogul lui.

Radu Dragusin arata ca "printre cei aproape 100.000 de utilizatori compromisi se numara angajati Apple, Google, IBM, Oracle si Samsung, precum si cercetatori NASA, Stanford etc".

Dragusin precizeaza ca anuntat IEEE de existenta problemei si ca nu va face publice "datele brute". Organizatia a confirmat problema adaugand ca ea "a fost abordata si rezolvata."

Un purtator de cuvant al IEEE a declarat pentru NBC News ca organizatia se afla in plin proces de "de notificare a celor care ar fi putut fi afectati", sfatuindu-i sa isi schimbe parolele. IEEE a cerut scuze membrilor pentru greseala.

Potrivit informatiilor postate pe blog, Radu Dragusin s-a nascut la Botosani si are 25 de ani. Este absolvent al Facultatii de Informatica al Universitatii de Vest din Timisoara, unde a urmat si un program de master. A urmat apoi un masterat in Informatica la Universitatea din Copenhaga. Este asistent Universitar la Departamentul de Informatica al Universitatii din Copenhaga si momentan lucreaza la FindZebra, un motor de cautare care sa ii ajute pe specialisti sa diagnostice mai usor bolile rare.