Comisia Europeana avertizeaza Microsoft ca nu si-a respectat angajamentul de a oferi utilizatorilor posibilitatea de a-si alege browser-ul web
Printre angajamentele asumate in 2009 de Microsoft se numara si faptul ca producatorii de calculatoare vor putea sa instaleze si browsere de web concurente, sa le configureze ca browsere de web implicite si sa dezactiveze Internet Explorer.
Comisia Europeana a deschis pe 17 iulie 2012 o investigatie pentru a constata daca Microsoft a respectat angajamentele asumate in decembrie 2009. Concluzia preliminara comunicata miercuri de Comisia Europeana nu inseamna sfarsitul investigatiei. Procedural, Microsoft va transmite punctul sau de vedere fata de concluziile prezentate de Executivul European.
Comisia Europeana a anuntat miercuri ca odata cu lansarea in februarie 2011 a Windows 7 Service Pack 1, Microsoft a esuat in a oferi acel ecran care sa permita utilizatorilor sa aleaga cu ce browser doresc sa navigheze pe internet, desi se angajase sa faca asta si in raportul anual emis in decembrie 2011 declarase ca a instalat acel ecran.
Este posibil ca din februarie 2011 si pana in iulie 2012, milioane de utilizatori Windows din UE sa nu fi vazut acel ecran. Microsoft a recunoscut ca au fost cazuri in care acest ecran de alegere nu a aparut si a adaugat ca aceasta s-ar fi produs datorita unor erori tehnice.
In cazul in care Microsoft nu isi respecta angajamentele asumate, Comisia i-ar putea aplica o amenda in valoare de pana la 10% din cifra sa de afaceri anuala.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Hai sa-ti dau un exemplu: pentru a-i inguraja pe cei care nu au avut chef sa stea la cozi pentru a-si declara veniturile, sa faca acest lucru, - adica sa stea 1 ora la Fisc (pt cei activi) / Agentia de Plati Sociale (pt cei in concediu de crestere a copilului), 4 ore la CAS (o coada sa afle ce documente trebuie sa aduca de pe la alte institutii, o coada pentru a depune documentele si a i se spuna ca trebuie sa plateasca, o coada pentru a palti efectiv, si inca o coada pentru a i se da scris ca a platit) - in 31 august 2011, guvernul da o OUG prin care scuteste 100% plata majorarilor de intarziere si 50% a penalitatilor daca mergi la toate cozile si platesti pana la sfarsitul lui 2011.
CAS nu face nimic pana nu primeste un Ordin al CAS la 7 noiembrie 2011, desi CAS calculeaza toate majorarile si penalitatile dupa Codul Fiscal, deja modificat prin OUG30/31.08.2011
In 10.11.2011, in urma repetatelor cereri primite, functionarii CAS se gandesc sa puna problema aplicarii legii, si sa isi actualizeze software-ul pentru a putea calcula&tipari corectiile - chestie pentru care este solicitata firma SEGAS - Sibiu (care, apropo, nu are nici macar un site indexat pe Google).
Cei la de SEGAS le arata astora de la CAS in data de 2.12.2011 cum sa opereze corectiile stipulate in OUG30/2011, iar cei de la CAS le opereaza in 12.01.2012, adica la 12 zile dupa termenul de aplicare a reducerii 100% la plata majorarilor de intarziere si 50% a penalitatilor.
Ceva de genul asta va fi si cu Microsoft-ul. Intentia Comisiei Europene a fost buna, adica a vrut sa mai taie din monopolul Microsoft. Dar la cata birocratie este in formularea directivelor si implementarea lor, poate Microsoftul sa stea linistit.
Prin 2000 se lauda Microsoft ca va sa faca toate electrocasnicele si toate instalatiile din casa (centrala termica, aerul conditionat, frigiderul, televizorul, etc.) sa fie controlate prin sistemul lor de operare - Windows. Mai recent Google se lauda cu aceleasi lucruri.
Microsoft a ramas inca dominant in domeniul office suite si incearca sa-si impuna Bing-ul ca motor de cautare si se tot straduieste din greu sa ia de la Oracle din cota de piata pt siseme ERP. Dar Google incepe sa ma cam ingrijoreze ca mparca prea se baga in toate si vrea sa domine toate domeniile. Si recent se lauda ca a depasit valoarea Microsoft.
In cazul calculatoarelor vindute de Apple exista un ecran similar, pentru a alege browserul?
Sau in cazul telefoanelor sau a tabelelor cu Android?
Ce facem cu telefoanele mobile unde browserul implicit nu se poate dezactiva, nu mai spun dezinstala cu totul?
Inteleg sa decizi ceva insa trebuie sa o faci astfel incat sa se aplice oricarui operator din piata nu sa fie doar intr-o anumita directie.