Microsoft a lansat noul sistem de operare Windows 8, iar acesta este disponibil si in magazinele romanesti, pana la final de ianuarie existand o promotie gandita sa incurajeze cat mai multi utilizatori sa treaca la sistemul care este crucial pentru viitorul companiei. Windows 8 va fi disponibil pentru upgrade in peste 140 piete si 37 limbi. In Romania el va fi prezent pe cateva zeci de modele, iar costul upgrade-ului de la o versiune mai veche la una noua este de 60 euro.

Steve Ballmer la lansarea Windows 8Foto: Microsoft

Microsoft anunta disponibilitatea generala a Windows 8 in Romania in data de 26 octombrie 2012 si spune ca nouil sistem este "reimaginat, avand o interfata noua si fluida".

In retail, Windows 8 este disponibil in doua variante de licentiere, Windows 8 si Windows 8 Pro. Pentru companii, Windows 8 Enterprise este disponibil cu noi functionalitati precum Windows To Go, DirectAccess si BranchCache, precum si solutii de securitate prin implementari ca BitLocker si AppLocker. Un nou membru al familiei Windows, destinat tabletelor cu procesor ARM si care se lanseaza tot scum este Windows RT, disponibil in varianta pre-instalata.

Printre scenariile noi pe Windows 8 se numara ecranul de Start si noul Internet Explorer 10.

Pana la sfarsitul lunii ianuarie 2013, consumatorii care utilizeaza in acest moment Windows XP, Windows Vista sau Windows 7 pot achizitiona Windows 8 Pro Upgrade la pretul promotional de 59,99 euro de la majoritatea partenerilor din Romania.

Pentru cei care vor sa cumpere licenta de Windows 8 fara a face upgrade, preturile sunt mai mari. Spre exemplu Windows 8 64 bit English OEM este 459 lei, iar Windows 8 Pro, OEM, Romana, 64 biti este undeva in jurul a 659 - 667 lei pe magazinele online.

Cerinte de sistem:

- Procesor de 1 gigahertz (GHz) sau mai rapid cu suport pentru PAE, NX si SSE2

- 2 GB RAM / 20 GO de spatiu disponibil pe hard disk

- Rezolutie de ecran de 1366 ᅢ 768

- Procesor grafic DirectX 9 cu driver WDDM

Pentru a utiliza caracteristicile tactile, aveti nevoie de un PC care accepta atingeri multiple.

Lansarea Windows 8 este insotita de temeri in piata, dat fiind modul radical in care sistemul s-a schimbat. E foarte posibil ca pentru multi utilizatori noul sistem sa para greu de folosit, cel putin la inceput.

In clipul de mai jos Steve Ballmer, CEO al Microsoft, explica pentru Reuters avantajele noului Windows si alte tabletei Surface.