De vina sunt Microsoft si ciresul salbatic. Microsoft Desktop 400 este o tastatura relativ ieftina - si silentioasa, pentru o vreme. Dupa mai mult de un an de utilizare tastele incep sa fie din ce in ce mai zgomotoase pana depasesc in "volum" pana si tastaturile no-name fara pretentii. Lemnul de cires salbatic sau cel mai probabil imitatia care imi decoreaza usile are proprietati de izolare sonora egale cu zero. Uneori, cred ca amplifica sunetele si o conversatie soptita de o parte a usii se aude ca o discutie rastita de partea cealalta. Este drept ca la momentul achizitiei a primat criteriul estetic si mai putin criteriul de izolare sonora. Dar, divaghez, scrie Adrian Spinei, pe blogul lui.

"Te rog sa-ti schimbi tastatura, se aude ca o mitraliera si eu dupa miezul noptii vreau sa dorm", mi-a comunicat sec sotia zilele trecute. Am incercat sa-i explic ca o mitraliera nu se aude ca-n filme, e un zgomot mai sec si depinde evident de tipul de munitie, frecventa de ejectare a gloantelor si multi alti factori. Degeaba.

Criteriile de cautare au fost urmatoarele:

  • Musai tastatura mecanica pentru ca nici o tehnologie alternativa nu ofera confortul de utilizare necesar
  • Produsul sa fie mentionat in mai multe locuri ca fiind silentios (nu doar pe site-ul producatorului)
  • Sa aiba o dimensiune normala de tastatura de desktop (exclus glumele gen slim Bluetooth mini-keyboard for XBOX si alte struto-camile)
  • Sa nu fie no-name (experienta vorbeste aici)
  • Prefer o tastatura cu fir uneia wireless
  • Pret maxim 500 RON (chiar si asa e mult, dar am incercat totusi sa filtrez chestii exorbitante gen diNovo)

Disponibilitate in comertul mainstream din Romania. Aceasta regula e foarte importanta pentru ca nu intentionez sa cumpar un astfel de produs fara a-l testa in prealabil (prin asta intelegand ca doresc sa-mi pun efectiv degetele pe un exemplar dintr-un magazin sau showroom). Si nu ma dau in vant dupa cumparatul de la magazine online obscure, indiferent de cat de apetisant este pretul.

Dupa o cautare sumara pe Internet am decis sa testez urmatoarele 4 modele:

  • Logitech K360 este o tastatura slim in stil laptop. In ciuda spatiilor pronuntate intre taste la testul in magazin mi s-a parut cam inghesuita, cu sagetile mult prea mici pentru gustul meu. Comparativ a fost printre cele mai zgomotoase tastaturi dintre cele cu care m-am jucat, dar inca la "distanta" mare fata de o tastatura normala. Raportul calitate/pret este bun.
  • Logitech K400 nu este slim, dar cursa tastelor este mai scurta decat la o tastatura de desktop uzuala. Particularitatea ei este ca are un touchpad (care suporta navigare multitouch) in loc de taste numerice. Unora poate sa le convina schema asta ¬ eu nu sunt un fan. Tasta Space este surprinzator de zgomotoasa (cea mai zgomotoasa dintre cele testate). Butoanele de sub touchpad sunt tari si par incomode la utilizare. Nu-s convins ca-si merita banii decat poate daca vrei musai un touchpad ¬ atunci o sa fie mai ieftin decat un combo tastatura wireless + touchpad separat.
  • Logitech Illuminated exista atat in versiune cu fir cat si wireless. Particularitatea acestei tastaturi este ca este iluminata de sub taste cu un set de leduri, ceea ce o face excelenta pentru lucrul noaptea sau pe (semi-)intuneric.  Cum eu nu prea aprind PC-ul pe lumina zilei, functionalitatea mi se potriveste la tanc. La testarea in magazin a fost cea mai placuta la utilizare iar tasta space a fost de departe cea mai "tacuta" comparativ cu celelalte tastaturi. Este o tastatura solid construita si grea, cu o bordura de plastic transparent care imita sticla si creeaza o senzatie de produs premium. In opinia mea versiunea wireless nu isi justifica pretul mult prea ridicat.
  • Tastaturile Apple au facut parte si ele din lista mea. Calitatile lor printre care si silentiozitatea sunt intens trambitate pe net. Chiar daca sunt in general sceptic la superlativele in exces (pentru orice tip de produse nu doar Apple) m-am decis sa le iau in considerare pentru ca folosesc tastatura printr-un KVM care leaga PC-ul si un Mac Mini. Daca in ecuatie ar fi fost doar PC-ul, probabil ca n-as fi fost interesat. Impresia din magazin a fost buna. Tastaturile Apple sunt cum era de asteptat foarte aratoase si placute sub degete, iar tastele desi sunt slim ofera destul de mult feedback la atingere (un pic sub Logitech, dar tolerabil). Versiunea wireless este compacta si spatiile dintre taste mai bine dimensionate decat la K360, iar sagetile sunt prea mici. Pretul este dublu fata de echivalentul Logitech la aceleasi functionalitati, insa in opinia mea calitatea constructiva merita diferenta de bani. Tastatura Apple cu fir a fost unul dintre "finalisti". Este o tastatura full-size foarte bine construita, confortabila si zgomotul este comparabil cu cel generat de Logitech Illuminated. Singurul punct negativ: nu pare ca "imbatraneste" bine. In Media Galaxy am dat peste un iMac echipat cu o astfel de tastatura intens utilizata de publicul dornic de informatii (dac-ar fi sa ma iau de urmele persistente de jeg). Ei bine, tastele erau mult mai zgomotoase decat la exemplarul nou, in special tasta space care practic cloncanea.

In cele din urma am pus toate aceste informatii cap la cap si am luat decizia de a cumpara un Logitech Illuminated cu fir. Desi este printre cele mai scumpe alternative, am apreciat functionalitatea de iluminare care se potriveste la fix cu regimul meu de lucru, cat si faptul ca este cea mai silentioasa dintre tastaturile testate pe bune.

Dupa o saptamana de utilizare sunt in continuare extrem de multumit, desi am gasit un mic punct deranjant. Layoutul disponibil in Romania este layoutul UK caruia unii ii reproseaza dimensiunea Shift-ului din stanga. Acesta este cat o alta tasta normala in loc sa aiba latime dubla cum este Shift-ul de pe layoutul US. Pe de alta parte, sunt un mare fan al tastei Enter - mult mai mare in layoutul UK - in care pot sa dau cu sete de oricate ori simt nevoia.

Cu sete si - mai nou - cu liniste.

Comenteaza pe Netuality.