Compania japoneza Nintendo lanseaza duminica in America de Nord consola Wii U, gadget care costa de la 300 de dolari si cu care compania spera sa inceapa redresarea, dupa ce anul financiar trecut a fost primul pe pierderi din 1981 incoace. Consola se lanseaza pe 30 noiembrie in Europa si pe 8 decembrie in Japonia, iar estimarile indica vanzari de 5 milioane unitati pana la final de martie, scrie AFP.

Nintemdo Wii U are ercan tactil de 6,2 inch, iar la lansare sunt disponibile 23 de titluri, mai multe decat la consola 3DS cu care Nintendo nu si-a atins obiectivele de vanzari. In versiunea cu 8 GB stocare consola costa in SUA 300 de dolari si in Europa 299 euro, in timp ce in vaianta Deluxe de 32 GB se adauga 50 de dolari, respectiv euro.

Explozia smartphone-urilor a afectat dur Nintendo care in anul financiar 2011-12 a terminat pentru prima oara pe pierderi din 1981 incoace. S-a simtit si la pretul actiunilor care valoreaza acum de sapte ori mai putin decat acum cinci ani, in timp ce vanzarile consolei 3DS au fost sub asteptari.

Nintendo a vandut 86 de milioane de console Wii din momentul lansarii si spera ca noul Wii U, prezentat in iunie 2011 la targul de gaming E3 sa fie un succes rasunator. Cu siguranta gamerii fideli, in special copii, se vor orienta spre aceste terminale, insa este foarte posibil sa nu fie suficient, mai ales in conditiile in care cei care joaca ocazional au acum la indemnana smartphone-ul si multe aplicatii gratuite.

Nintendo a revolutionat industria jocurilor prin lansarea Wii in 2006, insa acum, sub presiunea PlayStation3 si XBox360, dar mai ales sub cea a smartphone-urilor, lucrurile sunt mult mai complicate. Succesul Wii U este esential pentru viitorul companiei.