Administratorul de domenii .ro admite la abia cinci zile dupa incident ca a avut loc un atac informatic asupra server-elor sale
ICI a publicat pe site-ul sau un comunicat in care admite ca a fost victima unui atac si spune ca o comisie analizeaza cele intamplate.
"In noaptea de 27/28 noiembrie 2012 a avut loc un atac asupra server-ului de Administrare Domenii ro. Au fost modificate nameserver-ele la cateva domenii larg utilizate cum sunt google.ro, yahoo.ro, redirectandu-le catre o alta pagina de web. In interval de cateva ore a fost restabilita functionarea domeniilor afectate.
In vederea analizarii cauzelor incidentului a fost stabilita o comisie la nivelul institutului si au fost luate o serie de masuri imediate, menite sa diminueze posibilitatea unor incidente nedorite de acest gen.
In perioada imediat urmatoare rezultatele Comisiei de analiza vor fi facute publice. Serverele DNS nu au fost afectate iar pe serverele RoTLD nu sunt stocate date despre tranzactiile financiare", se spune in comunicatul de pe rotld.ro.
Incidentul a afectat site-uri precum yahoo.ro, microsoft.ro, hotmail.ro, windows.ro si kaspersky.ro si, iar problema a tinut de faptul ca un timp userii nu au putut intra pe ele, fiind redirectionati catre alte adrese IP decat cele reale, din cauza actiunii unui hacker algerian care mai are la activ cateva mii de atacuri.
Cel mai mare rasunet l-a avut insa faptul ca google.ro nu a putut fi accesat de multi useri intre orele 8 si 13 si, chiar daca google.com si serviciile companiei au functionat normal, subiectul a fost amplu tratat nu doar la noi, ci si in presa internationala de specialitate
"Incidentul de ieri n-are nimic de-a face cu noi (...) Noi si multe alte site-uri am avut de suferit pe partea de imagine", a spus pentru HotNews.ro seful Google Romania, Dan Bulucea care a precizat ca Google nu va depune plangere.
Incidentul a fost comentat de Kaspersky si Bitdefender, companiile de securitate venind cu o serie de scenarii posibile.
Kaspersky
"Cand am aflat despre acest incident, am fost destul de sceptici cu privire la atac, a declarat Stefan Tanase de la Kaspersky Lab Romania. Un site atat de mare cum este Google poate fi spart, in teorie, dar este foarte putin probabil. Apoi, am observat ca ambele domenii ajung la o adresa IP situata in Olanda: 95.128.3.172 (server1.joomlapartner.nl) " asa ca pare mai degraba un atac de tip DNS poisoning, spunea Stefan Tanase, specialist la Kaspersky.
Compania analizeaza situatia si da cateva scenarii posibile.
Unul ar fi ca RoTLD (Romanian Top Level Domain Registrar) ar fi fost "spart", astfel incat hackerii au avut acces la toate setarile DNS ale domeniilor .ro. Scenariul este insa putin probabil, fiindca nu toate domeniile .ro au fost afectate, spun cei de la Kaspersky.
O alta ipoteza ar fi ca au fost compromise conturile Google si Yahoo!, iar hackerii au schimbat setarile DNS. Nici acest scenariu nu este foarte posibil, din moment ce nu doar Google si Yahoo au avut de suferit, ci si cele ale Microsoft si PayPal.
Cel mai probabil este ca atacul de tip DNS poisoning se intampla la nivelul ISP-urilor in Romania, iar unele domenii sunt redirectionate, iar altele, nu, mai spun cei de la Kaspersky.
Compania mai spune ca lucrurile puteau sta mult mai rau daca atacatorii nu ar fi dorit doar sa posteze un mesaj, ci ar fi ales sa redirectioneze userii catre o pagina de phishing, existand pericolul ca multe conturi sa fie compromise.
Bitdefender
"Atacul, revendicat de gruparea Algerian Hacker, a reusit sa afecteze serverele de DNS locale ale furnizorilor de internet, inclusiv serviciul de DNS gratuit al Google. Se pare ca IP-ul folosit in atac a fost modificat in sistemul furnizorului de domenii de internet RoTLD DNS si astfel propagat catre toate serverele DNS ale furnizorilor de servicii de internet.
Foarte important este ca IP-ul a fost propagat si in serviciul DNS al Google (8.8.8.8 si 8.8.4.4). O parte dintre furnizorii de servicii de internet si-au reimprospatat rezolutiile locale pentru google.ro, in timp ce altii inca mai folosesc rezultatele furnizate in timpul atacului.
Se pare ca un grup organizat tinteste, de asemenea, sistemele nationale TLD, din moment ce atacul din Romania este al patrulea incident dupa Irlanda, Pakistan si Israel. Toate incidentele au avut loc in doar o luna de zile.
Gruparea Algerian Hacker Group reuneste 200 de echipe mai mici de hackeri si presupunem ca incidentul de astazi a fost provocat de una dintre ele. Tarile vizate pana acum sunt Pakistan, Irlanda si Romania, iar atacurile au tintit aceleasi domenii in toate aceste tari.
Intrebarea care se pune este de ce si-au pierdut timpul doar cu atat, cand ar putea face mult mai multe, ca de exemplu sa transmita malware. Aceste website-uri sunt foarte populare si e foarte usor de remarcat daca ceva este in neregula cu ele. E posibil sa fie si altele alterate pentru a provoca daune, iar ceea ce s-a vazut pana acum sa reprezinte doar o momeala" spunea Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.
ANCOM, despre incidentul de securitate google.ro: Vom monitoriza evolutiile privind incidentul si vom analiza oportunitatea interventiei, potrivit legii
UPDATE Site-ul google.ro nu a putut fi accesat mai multe ore/ Google: Serviciile din Romania nu au avut de suferit

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
Pe "abili" d-ăştia de te dau pe tine pe spate de admiraţie, eu i-aş băga la bulău pe două'j de ani, la regim sever 2m x 2m cu becul aprins noaptea şi dormit pe podeaua de ciment, cu buda sub nas.
Avem o ţară plină de informaticieni pricepuţi, exportăm programatori şi ingineri de sistem în cantităţi industriale, şi nu suntem în stare să protejăm un amărât de DNS.
Păi cu banii pe care i-au încasat anul trecut (milioane de euro), puteau da 500 € la o firmă specializată să le configureze serverele cum trebuie.
roTLD este administrat de o instituție a statului, plină de absolvenți de informatică de la Spiru Haret, angajați pe pile. Este motivul pentru care de vreo 7 ani refuz să-mi înregistrez un domeniu .ro, când mă bazez mai degrabă pe servicii de înregistrare serioase din TLD-urile .com, .info, .net.
PS: ca detaliu, după povestea asta a cam ieșit la iveală public (în mod evident, că se cam știa deja) faptul că la roTLD parolele și datele financiare ale celor care plătesc cu cardul se țin în clar într-o bază de date.
Cu siguranta comisia va rezolva problema, inainte de sfarsitul lumii ... de pe 21 decembrie.
Ah, am uitat... noi suntem in urma cu vreo cateva zeci de ani, deci mai e pana la noi. :)