Comisia Europeana a aplicat amenzi totale record de 1,47 miliarde euro pentru sapte companii care aproape zece ani au avut un comportament de tip cartel in domeniul tuburilor catodice pentru televizoare si cel al ecranelor destinate computerelor. Companiile sanctionate sunt LG Electronics, Philips, Samsung, Panasonic, MTPD (in prezent filiala a Panasonic), Toshiba si Technicolor. Managerii se intalneau chiar si saptamanal ca sa faca intelegerile si dupa ce "bateau palma" jucau golf.

Vorbim despre cea mai mare amenda data de CE pentru un cartel, iar gravitatea tine de faptul ca grupurile implicate s-au inteles sa tina preturile ridicate pentru o perioada mare de timp (1996-2006). Vorbim practic de doua segmente diferite: tuburi catodice pentru televizoare si ecrane pentru computere, trei grupuri fiind amendate pentru ambele categorii (Samsung, LG si Philips). Per total, Philips si LG au primit cele mai mari amenzi: 313,4 millioane euro pentru Philips, 295,6 milioane euro pentru LG Electronics si alte 391,9 millioane suplimentare pentru ambele.

Aceste intelegeri au acoperit cele mai grave aspecte ale practicilor anticoncurentiale, vorbim de"un cartel facut ca la carte" spune Comisia in comunicatul de presa. Nu doar ca s-au inteles la pret, ci si-au alocat si parti clare ale pietei, si-au coordonat si capacitatea de productie si au schimbat o multime de informatii comerciale sensibile.

Pregatirile erau facute de managerii de rang inferior care se intalneau des, uneori chiar si saptamanal in diverse orase, inclusiv la Budapesta, iar lucrurile erau apoi perfectate de managerii de top care au organizat asa numitele "intalniri verzi", numite astfel fiindca erau urmate de partide de golf.

La aceste intalniri managerii de la diverse companii "rivale" discutau cererea, cifrele de vanzari, capacitatile de productie si apoi stabileau la ce preturi sa vanda fiecare. Documentele arata clar ca participantii doreau sa evite orice concurenta pe partea de pret, printr-un control strict al capacitatilor de productie.

Documentele mai arata ca reprezentantii companiilor stiau clar ca incalca legea si isi propuneau sa tina lucrurile secrete fiindca altfel consecintele ar fi grave.

Cea mai mare amenda aplicata de CE pentru un cartel fusese in 2008: 1,38 miliarde euro pentru companii din industria sticlei.