​Google a anuntat ca suita sa de productivitate Google Appscare cuprinde aplicatii precum Gmail, Docs si Drive, nu mai este gratuita nici pentru companiile cu sub zece angajati, abonamentul anual fiind de 40 euro pentru fiecare user al firmei. Google spune ca in acest fel clientii vor beneficia si de servicii complete de suport. Pentru utilizatorii individuali aplicatiile raman gratuite.

Suita de productivitate a Google cuprinde aplicatii precum Gmail, Calendar, Drive, Docs, Sheets, Slides, Sites si Vault si a fost lansata in 2007 sub numele de Google Apps. Aceste servicii erau pana in 2011 gratuite pentru firmele cu mai putin de 50 de useri, de acum cateva luni erau gratuite doar pentru firmele cu sub zece useri, iar acum si acestea vor trebui sa plateasca.

Cei de la Google spun ca marele castig este ca aceste firme care vor plati serviciile vor beneficia si de suport "24 din 24" si de "inbox" de stocare mai mare. Pentru utilizatorii individuali aplicatiile de productivitate vor fi in continuare gratuite, la fel ca si pentru companiile mici care le folosesc in acest moment, diferenta fiind ca aceste firme nu vor beneficia de serviciile de suport si nici de inbox mai mare.

Abonamentul anual este de 40 euro/user, iar datele arata ca in prezent cinci milioane de firme folosesc Google Apps, nefiind insa comunicat procentul userilor de servicii platite.

Google incearca sa-si creasca veniturile din aceste aplicatii de cloud computing, datele aratand ca in ultimul an a obtinut un miliard de dolari din abonamentele de Apps si din diversele servicii legate de harti. Cifrele arata ca in total 40 de milioane de angajati ai unor companii folosesc la serviciu Google Apps.

Google are cativa clienti mari pentru suita Apps, precum banca spaniola Banco Bilbao Vizcaya Argentaria si agentia guvernamentala U.S. Interior Department. Anul trecut Google semnase un acord preliminar pentru a furniza suita Apps celor de la General Motors, insa pana la urma afacerea a cazut.

Pe larg despre Google Apps in Romania si despre ce inseamna renuntarea la versiunea Free puteti citi pe blogul lui Dragos Manac.