​Foxconn, gigantul IT taiwanez care in China are peste 1,2 milioane de angajati, planuieste sa asambleze electronice si in SUA, au spus oficialii companiei, citati de Bloomberg. Declaratiile sunt strans legate de spusele lui Tim Cook, CEO al Apple, care a promis ca din 2013 o parte din productia de Mac va fi repatriata in SUA, cu investitii de 100 milioane dolari.

"Analizam posibilitatea de a face asamblare in SUA pentru ca, in general, clientii vor ca un numar cat mai mare de produse sa fie facute acolo", spune Louis Woo, purtator de cuvant al Foxconn.

"Lantul de furnizori reprezinta una dintre cele mai mari provocari ale extinderii in SUA. In plus, orice asamblare readucem in SUA trebuie sa profite de avantajul ingineriei de inalta calitate, in comparatie cu forta de munca low-cost din China", mai spune reprezentantul companiei care insa nu a dat detalii despre ce fel de productie este vorba si de cand va fi realizata.

Declaratiile celor de la Foxconn se leaga de spusele sefului Apple, Tim Cook, care a dezvaluit faptul ca din 2013 va "repatria" in SUA o parte din productia de Mac-uri.

Apple face o parte dintre componentele iPhone, iPad si Mac in SUA si le exporta in China pentru asamblare, insa lucrurile se vor mai schimba. "La anul vom muta in SUA o parte din productia de Mac, lucram la asta de ceva timp si se va intampla in 2013. Sunt mandru ca facem asta, am fi putut rapid sa facem doar asamblare, insa am vrut sa facem lucruri substantiale. Deci pur si simplu vom investi 100 de milioane dolari pentru asta", spune Tim Cook intr-un amplu interviu.

"Asta nu inseamna ca Apple va face ea insasi acest lucru, insa vom lucra cu colaboratori si vom investi banii nostri", a precizat Cook.

Unele publicatii americane au taxat declaratiile lui Cook, caracterizandu-le ca fiind doar unele de imagine fiindca, spun autorii acestor articole, valoarea productiei care va fi mutata in SUA va fi nesemnificativa raportat la totalul productiei.