Facebook a incheiat luni seara un amplu proces de votare prin care invita utilizatorii retelei sa spuna DA unui nou set de conditii de folosire a platformei care cuprinde si anularea posibilitatii ca pe viitor userii sa mai poata vota asupra schimbarilor pe care Facebook le face regulilor sale. Pentru ca votul sa fie validat era nevoia de participarea a 300 milioane de useri, insa nici macar un milion nu si-au spus parerea, astfel ca Facebook va proceda cum va crede de cuviinta cu noile reguli.

HotNews.roFoto: Hotnews

Facebook chema pe 3 decembrie oamenii la vot si ii intreaba daca voiau ca actualele conditii de utilizare sa fie pastrate sau daca vor ca cele noi sa intre in vigoare. Compania spunea ca cele noi sunt mai clare si adauga ca votul va fi supervizat de un auditor independent. Facebook explica schimbarile aici.

Votul s-a terminat in seara zilei de 10 decembrie iar peste 589.000 de persoane au spus ca vor ca actualele reguli sa fie pastrate si numai 79.000 au fost de parere ca cele noi trebuie instituite. Insa, in ciuda numarului zdrobitor al voturilor in favoarea regulilor deja existente, Facebook va face ce crede de cuviinta fiindca anunta ca votul are caracter pur consultativ daca nu isi vor exprima optiunea cel putin 30% din userii activi.

Asta insemna cam 300 de milioane, insa nici macar 0,3% nu si-au exprimat optiunea, astfel ca Facebook va anunta in curand ce va face.

Cea mai controversata prevedere a noilor reguli tine exact de anularea pe viitor unui astfel de proces de votare precum cel desfasurat intre 3 so 10 decembrie. Facebook spunea ca acest sistem de vot nu a fost eficient si nici nu este potrivit cu situatia actuala in care reteaua sociala a devenit o companie foarte mare care trebuie sa respecte o serie de reguli impuse de autoritatile de protectie a datelor din diverse tari.

Compania mai spunea ca vor fi introduse noi aplicatii prin care userii vor fi incurajati sa dea feedback de calitate si adauga ca cei care au cont pe retea nu trebuie sa se teama ca prin eliminarea sistemului de vot nu vor mai avea nicio putere.

O alta propunere inclusa in noul pachet poate largi restrictiile in ceea ce priveste persoanele care pot contacta pe Facebook un anumit utilizator si practic optiunii "Who can send you Facebook messages" ii vor putea fi adaugate tot felul de noi filtre.

O alta schimbare propusa tine de modul in care sunt stocate si partajate informatiil de pe Facebook cu cele de pe noi companii achizitionate, precum Instagram. Facebook nu vrea ca informatiile user-ilor sai sa fie total separate de cele pe care acei useri le au spre exemplu pe Instagram si se doreste atingerea unui nivel in care profilele de pe Facebook si cele de pe Instagram sa fie oarecum unificate, astfel ca un user sa gaseasca la un loc tot ce a postat cu Facebook cu ce a postat pe Instagram.

Facebook spune ca o stocare comuna a datelor intre diversele companii pe care le detine va fi mult mai eficienta decat o stocare total separata.