Rusia, China si cateva dintre tarile arabe si-au retras la summit-ul din Dubai propunerea care ar fi dat guvernelor drept de decizie in chestiuni legate de internet care acum sunt decise de diverse asociatii specializate, scrie The Telegraph. SUA, Canada, Marea Britanie si alte tari din Occident au criticat dur tabara tarilor care vor ca guvernele sa aiba un control guvernamental strict asupra internetului, iar acum se pare ca aceste tari blamate pregatesc o propunere mai putin radicala de modificare a tratatului ITU.

La Dubai a inceput pe 3 decembrie in spatele usilor inchise summit-ul care a nelinistit sustinatorii dreptului la libera exprimare pe internet. Se discuta modificarea unui tratat in domeniul telecomunicatiilor ce nu a mai fost schimbat de 24 de ani, dar marea frica tine de faptul ca o serie de tari cu regimuri autoritare vor impune reguli prin care sa justifice apoi aplicarea si mai dura a cenzurii online.

Un oficial american spunea luni ca stie de o coalitie formata din state precum Rusia, China, Emiratele Arabe, Algeria si Sudan care sustin amendamente pe care SUA si alte state din Europa de Vest le considera inacceptabile in domeniul guvernantei internetului.

Propunerile acestei coalitii sunt ingrijoratoare, spunea oficialul american, si dovedesc dorinta acestor state de a avea mai multa putere de control asupra internetului si mai multa putere de supraveghere si implicit mai multe posibilitati de cenzura.

Aceste state voiau sa fie adoptata propunerea prin care guvernele nationale sa aiba drept de gestiune aspra adreselor de internet si asupra resurselor de identificare, ceea ce le-ar spori acelor tari resursele de a controla si supraveghea totul.

Dupa ingrijorarile clare exprimate de partea americana, Rusia, China si celelalte tari din "tabara adversa" au decis sa revizuiasca textul pe care-l vor propune pentru adoptare, astfel incat el sa nu mai contina referiri la posibile schimbari la partea de guvernanta a internetului. Noua propunere ar trebui inaintata in aceste zile, summit-ul ia sfarsit pe 14 decembrie.

Cei de la ITU spuneau promiteau ca la summit-ul din Dubai nu se vor aborda lucruri legate de resurse critice ale internetului precum numele de domenii sau IP-uri. Aceste lucruri sunt deja gestionate de ICANN si acest lucru nu se va schimba.

Reprezentantii ITU tineau sa linisteasca opinia publica spunand ca tratatul de telecomunicatii trebuie adus la zi, el nemaifiind modificat din 1988 cand nu exista nici macar un site web. Oficialii ITU spun ca internetul este foarte dezvoltat doar in tarile bogate si ca este nevoie de reguli care sa incurajeze investitiile in infrastructura web si in tarile mai sarace.

Google se aratase cea mai vehementa in legatura cu posibilele urmari ale summit-ului si a lansat si o campanie numita Take Action.

Google avertiza ca in aceasta intalnire caracterizata prin secretomanie, unele guverne vor incerca sa obtina drepturi care sa le permita sa cenzureze mai mult internetul si sa impuna noi reguli. Aceste schimbari ameninta inovarea si vor da unor guverne dreptul de a cenzura libera exprimare si de a le taia opozantilor dreptul de a avea acces la internet.