SUA, Marea Britanie si alte state importante au refuzat semnarea tratatului telecomunicatiilor la summit-ul de la Dubai
Summit-ul International Telecommunication Union care a inceput pe 3 decembrie la Dubai a nelinistit sustinatorii dreptului la libera exprimare pe internet. S-a discutat modificarea unui tratat in domeniul telecomunicatiilor ce nu a mai fost schimbat de 24 de ani, dar marea frica tinea de faptul ca o serie de tari cu regimuri autoritare vor impune reguli prin care sa justifice apoi aplicarea si mai dura a cenzurii online.
Tratatul a fost revizuit, insa multe tari importante precum SUA, Marea Britanie, Australia, Italia, Polonia si Cehia au refuzat sa-l semneze, o parte dintre reprezentanti cerand ragaz pentru a se consulta cu forurile din tarile lor.
Ideea era ca dacest congres sa se concentreze pe lupta impotriva spam-ului si pe moduri in care internetul poate patrunde si in zone mai izolate si sarace, insa pana la urma in lumina reflectoarelor au ajuns doua tabere: cea care vrea un control mai dur asupra internetului si cea care sustine libertatea de exprimare.
State precum Rusia, China, Emiratele Arabe, Algeria si Sudan voiau sa fie adoptata propunerea prin care guvernele nationale sa aiba drept de gestiune aspra adreselor de internet si asupra resurselor de identificare, ceea ce le-ar spori acelor tari resursele de a controla si supraveghea totul. SUA, Canada, Australia si alte tari Occidentale s-au opus si au spus clar ca prerogativele ITU nu trebuie largite.
La mijlocul acestei saptamani aceste state pareau sa dea inapoi si sa modifice propunerea, astfel incat ea sa multumeasca si tabara adversa, insa miercuri a fost discutata o rezolutie neangajanta care mentiona faptul ca ITU - o agentie a ONU - "va continua sa faca pasii necesari pentru a juca un rol activ in dezvoltarea broadband-ului si a modelului multi-actionari al internet-ului"
SUA si cateva mari state europene s-au opus acestei rezolutii, sustinand ca nici ITU si implicit nici guvernele nationale nu ar trebui sa aiba prerogative legate de resurse critice ale internetului In plus, si un text vag despre "drepturile omului" a starnit un rift intre cele doua tabere, astfel ca s-a ajuns ca state foarte importante sa refuze sa semneze. Reprezentantul SUA la conferinta a spus ca vede cu parere de rau ca s-au ratat oportunitati importante, insa a precizat ca tara sa nu poate semna tratatul in forma actuala.
Secretarul general al ITU, Hamadoun I. Toure, a tinut sa repete ca acest summit nu a abordat chestiuni legate de guvernanta internetului si nu a inclus in tratat lucruri legate in mod explicit de internet.
In plus, spun el, tratatul va permite acces mai facil la internet pentru cei cu dizabilitati, dar si posibilitatea investitiei in broadband in tari izolate si in insule indepartate unde internetul nu a prea ajuns.
"Istoria va dovedi ca aceasta conferinta a reusit sa realizeza ceva foarte important. A reusit sa aduca intr-un mod fara precedent in atentia publicului perspective importante si diverse ce guverneaza comunicarea la nivel mondial. Nu e doar o singura perspectiva, ci mai multe, iar acestea trebuie sa fie asumate si discutate", mai spune Hamadoun I. Toure.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea