Google continua lucrul si incearca sa rafineze diverse aspecte la ochelarii computerizati care iti dau in timp real informatii despre obiectele din jur si iti permit sa filmezi si sa faci poze. Cunoscuti sub numele Project Glass, acesti ochelari prezentati in iunie 2012 sub forma de prototip trebuie imbunatatiti la partea de soft si hard, la autonomia bateriei, la functionarea comenzilor vocale si la posibilitatea de a efectua convorbiri telefonice cu ei, a spus intr-un interviu pentru IEEE Spectrum iranianul Babak Parviz, sef de proiect la Google.

Google a prezentat in iunie 2012 ochelarii cu functii de smartphoneFoto: Google

In aprilie 2012 Google dadea informatii despre Project Glass, aratandu-si dorinta de a testa si eventual lansa o pereche de ochelari speciali care, dispunand de procesor, senzori si camera video pot da in timp real informatii despre realitatea inconjuratoare in stilul aplicatiilor de realitate augmentata care se gasesc pe smartphone-uri. In iunie compania a facut si prima demonstratie publica anuntand si ca in primele luni din 2013 cativa dezvoltatori vor putea testa ochelarii care ar trebui sa fie lansati comercial in 2014.

Au trecut sase luni din momentul prezentarii prototipului, iar data la care ochelarii vor ajunge la primii dezvoltatori se apropie. In ce stadiu este proiectul? "Incercam mereu idei noi despre cum poate fi utilizata platforma. Realizam experimente noi si incercam sa facem atat software-ul, cat si hardware-ul mai robuste, astfel incat sa putem livra dezvoltatorilor primele mostre la inceput de an", spune Babak Parviz, iranianul care conduce Project Glass.

Ochelarii dispun de giroscop, accelerometru si GPS si au un buton cu care poti face poze, putand permite si inregistrari video cu sunet.

Acesti ochelari cu realitate augemntata nu sunt cu mult mai grei decat o pereche de ochelari de soare obisnuiti, insa pe lentila dreapta dispun de un mic ecran special pe care posesorul poate spre exemplu sa-si citeasca mail-urile. Ecranul este pozitionat pe partea de sus a lentilei, astfel incat purtatorul sa vada clar pe unde merge pe strada.

In prezent Google testeaza mai multe moduri de a interactiona cu acesti ochelari speciali, sunt testate comenzile vocale si cele prin gesturi, insa in prezent interactiunea se face printr-o mica suprafata tactila plasata pe acesti ochelari.

Seful de proiect a mai spus ca se lucreaza si la posbilitatea de a raspunde la apeluri telefonice pe acesti ochelari, iar un alt aspect important tine de dezvoltarea unei baterii care sa tina toata ziua.

Intrebat daca cei de la Google au scris aplicatii pentru acesti ochelari, Parviz a explicat ca e foarte complicat "Nu e nici laptop si nici smartphone, avem in fata o platforma complet noua, asa ca modul in care se poate interactiona cu ea este si el complet nou. Am explorat multe lucruri, am efectuat cautari pe internet si am fotografiat si am facut si alte lucruri. Speram insa ca atunci cand ochelarii vor ajunge la dezvoltatori ei vor descoperi noi lucruri pe care acesta platforma extrem de puternica le poate face"

Intrebat daca dezvoltatorii vor putea crea aplicatii pentru Glass cu kitul soft-uri pentru Android, seful de proiect a explicat: "Cand ochelarii vor ajunge la dezvoltatori le vom da si un API [application programming interface] care va permite integrarea cu Glass si care va facilita implementarea unui numar de servicii care sa ofere o experienta consistenta pentru utilizator E acelasi API pe care l-am folosit sa construim servciile de e-mail si calendar pe care le testam pe Glass", spune el.

Un numar de dezvoltatori de soft din SUA vor putea cumpara acesti ochelari cu 1.500 de dolari de la inceput de 2013, iar produsul finit va fi la vanzare pentru publicul larg in 2014, la un pret mult mai mic.