​Televizoare de o claritate nemaintalnita, smartphone-uri cu ecrane tot mai mari, aspiratoare ce iti pot cartografia casa, masini care se conduc singure, dar si o multitudine de terminale cu Windows 8 sunt cateva dintre lucurile ce pot fi intalnite la renumitul targ de tehnologie CES Las Vegas care incepe in 2013.

La targul CES vor participa 3.000 de companiiFoto: cesweb.org

Windows 8 la atac

Windows 8 s-a lansat la final de octombrie si e normal ca targul CES sa fie momentul potrivit pentru lansarea unui nou val de produse cu acest sistem radical schimbat, insa controversat. Dincolo de conventionalele laptop-uri si de asteptatele tablete cu acest nou sistem vor aparea si o serie de terminale "convertibile" care se pot transforma din laptop in tableta si invers datorita ecranelor pivotante. Microsoft nu va avea stand propriu-zis, insa sistemul sau de operare va fi una dintre temele expozitiei americane.

Chinezii promit smartphone-uri uimitoare

La partea de smartphone-uri, companiile chineze Huawei si ZTE doresc sa fie in prim-plan si promit telefoane ultra-moderne. Huawei promite un terminal hibrid intre telefon si tableta, un asa numit "phablet" cu ecran de 6,1 inch. Concurentul ZTE va aduce un telefon cu ecran de 1080p si promite ca va fi cel mai subtire smartphone cu ecran de 5 inch din lume, confirmand tendinta lansarii unor telefoane cu ecrane tot mai mari. In plus vor aparea si telefoane cu noul Windows Phone 8.

Masini care se conduc singure si alte tehnologii auto

Segementul automotive a devenit tot mai important la CES in ultimii ani, iar acum Toyota (prin marca Lexus) si Audi vor prezenta prototipuri capabile sa se conduca singure. Nu vorbim de masini cu totul noi si nici de premiere mondiale, dat fiind ca masini autonome sunt testate de cativa ani, insa prezenta la CES asigura vizibilitate media maxima si permite companiilor sa arate cat de mult au avansat tehnologiile.

Vor fi expuse touch-screen-uri de mari dimensiuni, camere video performante, sisteme ce monitorizeaza cat de obosit este soferul si sisteme tot mai avansate prin care poti controla vehiculul cu ajutorul unor comenzi vocale.

Electrocasnicele devin tot mai inteligente

Se vorbeste de multi ani despre un viitor dominat de "internetul lucrurilor", cel in care o buna parte dintre aparatele din jurul nostru au senzori si pot comunica rapid cu utilizatorii care pot da comenzi via internet. In ultimii ani au fost aduse la CES masini de spalat ce pot fi comandate de pe smartphone sau cuptoare cu microunde pe care le poti porni cu telefonul, astfel incat sa ai mancarea calda cand ajungi acasa. Aceste aparate sunt atragatoare ca idee, insa raman scumpe si pentru cei din clasa medie, dar la editia CES 2013 sunt aduse si electrocasnice mai mici care au si preturi ceva mai acceptabile. E vorba de doua aspiratoare robotice, unul de la Samsung si altul de la LG, cel din urma avand si doua camere video cu care iti poti cartografia incaperile din casa...

Camere foto-video WiFi, televizoare de multe mii de dolari

La partea de camere foto-video vor fi tot mai multe modele cu conectivitate WiFi care sa permita trimiterea rapida a pozelor pe retelele sociale si chiar streaming online high-definition chiar in timpul inregistrarii. Va creste si numarul de camere ce utilizeaza sistemul de operare Android, asteptarile venind de la companii precum Samsung, Nikon si Polaroid.

La partea de teevizoare vin modele avansate cu tehnologia OLED (cu diode organice emitatoare de lumina). Principalul avantaj al OLED-urilor este luminozitatea net superioara conferita atat de electroluminescenta naturala a acestor display-uri, cat si de lumina reflectata, insa tehnlogia a fost pana acum prezenta in special la display-urile mici stil MP4 si smartphone-uri.

Vor fi prezente si televizoare "Ultra HD", asa-numitele "4K" cu o claritate a imaginii nemaivazuta pana acum intr-o sufragerie. Partea mai putin vesela este ca preturile celor mai avansate astfel de TV-uri - modele LG - va fi in jur de 8-10.000 dolari. Totusi, la partea de ecrane mai accesibile ca pret, Samsung a anuntat noi monitoare touch-screen premium cu diagonale de 24 si 27 inch.

La CES 2013 Microsoft nu va avea stand, insa numele companiei va fi buzele multora datorita sistemului Windows 8. Nici gigantul Apple nu participa la CES, insa numeroasele aplicatii prezentate pentru iPhone si iPad vor face ca numele companiei sa fie evocat de multi.

Suprafata de expunere va fi una record, 174.000 mp, iar numarul companiilor participante este de 3.000. Sunt asteptati pste 150.000 de vizitatori intre 8 si 11 ianuarie, iar primele conferinte vor fi pe 6 ianuarie.