Telefoanele de tip smartphone sunt din ce in ce mai utilizate pentru alte activitati decat convorbirile telefonice, constata un specialist al sectorului, care anunta intrarea in era "post-smartphone", in preziua deschiderii la Las Vegas a celui mai mare salon tehnologic din lume, scrie AFP.

Smartphone-urile au un atat de mare succes incat au devenit mai degraba o platforma digitala decat un instrument de comunicatii in viata oamenilor, afirma Shawn DuBravac, economist sef la asociatia de consumatori Consumer Electronics Association.

"Cred ca suntem in curs de a intra in era post-smartphone", a spus DuBravac, in fata ziaristilor, inainte de deschiderea, marti, a salonului.

El afirma ca 65% din timpul alocat utilizarii telefoanelor inteligente este dedicat unor activitati care nu sunt legate de comunicare, respectiv prin utilizarea unor aplicatii dedicate sanatatii, divertismentului sau altele.

"Ne-am indepartat nu doar de telefonie dar si de comunicatii, care erau activitatile primare ale acestor aparate", a explicat el.

Oamenii au astazi in fata ecrane de mai buna calitate si "ne indreptam spre o cerere de imagini de inalta rezolutie, ceea ce va avea un impact asupra ofertei de servicii de internet".

Dar economistul noteaza totodata ca televiziunile ultra-high definition (ultra-HD) lansate pe piata de cativa producatori isi gasesc cu greu clienti, din cauza costurilor foarte ridicate.

Dar 1,5 milioane dintre aceste aparate vor fi vandute anual pana in 2016, estimeaza el, adaugand ca aceasta tehnologie nu reuseste sa se impuna rapid.

International Consumer Electronics Show (CES), cel mai mare targ din lume dedicat sectorului inaltelor tehnologii, va fi deschis de marti pana vineri, 11 ianuarie.