Hackerii de la grupul Anonymous au atacat un site guvernamental american, ca reactie la moartea tanarului Aaron Swartz, co-fondatorul site-ului Reddit, care milita pentru accesul liber la internet si care s-a sinucis in urma cu doua saptamani, potrivit BBC.

Aaron Swartz (2009)Foto: Agerpres/AP

Activistii au postat o declaratie video pe prima pagina a Comisiei de condamnari, agentie guvernamentala americana. Acesta se referea la moartea lui Swartz, despre care ei spun ca a fost o crima.

"In urma cu exact doua saptamani, s-a intrecut o limita. In urma cu exact doua saptamani, Aaron Swartz a fost ucis. Ucis pentru ca a fost pus in fata unei alegeri imposibile. Ucis pentru ca a fost fortat sa joace un joc pe care nu avea cum sa il castige".

Swartz, in varsta de 26 de ani, era pus sub acuzare pentru atacuri cibernetice. Procesul urma sa aiba loc luna viitoare si, daca ar fi fost gasit vinovat, ar fi riscat pana la 35 de ani de inchisoare plus o amenda de un milion de dolari.

El era acuzat ca a descarcat milioane de articole literare si stiintifice online intr-un serviciu de arhivare online accesibil doar pe baza de abonament (JSTOR), cu ajutorul unui calculator ascuns intr-un dulap al prestigiosului Massachusetts Institute of Technology (MIT). Adept al accesului liber pe Internet, el avea intentia de a le redifuza gratuit.

Dupa moartea sa, familia a transmis un comunicat in care acuza sistemul de justitie de "intimidare" si de abuz din partea procurorilor.

Atacul urma sa aiba loc la miezul noptii. Sambata, site-ul nu mai functia. Anonymous a declarat ca site-ul comisiei pentru condamnari a fost ales simbolic.

"Principiile de condamnare federala indreptatesc procurorii sa incalce drepturile constitutionale ale cetatenilor la un proces corect, in fata unui juriu, si sunt o incalcare clara ale amendamentului al optulea [care se refera la] protectie impotriva unor pedepse crude si neobisnuite", se mai arata in mesajul video.

Comparand datele cu o arma nucleara, Anonymous a precizat ca a strans ''suficient material nuclear pentru a face ogive cu capete multiple''. El da asigurari ca este in masura sa lanseze aceste atacuri impotriva Departamentului Justitiei si a agentiilor guvernamentale pe care le considera intrusive pentru libertatile individuale, potrivit AFP citat de Agerpres.

FBI a anuntat intr-un comunicat c-a initiat o ancheta penala in legatura cu acest atac, de care a aflat imediat ce-a avut loc.

Grupul de pirati informatici Anonymous are la activul sau cyber-atacuri in lumea intreaga, indeosebi impotriva site-rilor bancare MasterCard si Visa, a Departamentului american al Justitiei si a guvernelor tunisian si yemenit.