Volumul vanzarilor de smartphone-uri va ajunge la nivelul record de un miliard de unitati in 2013, publicitatea pe dispozitive mobile va creste cu 50%, iar PC-ul nu este pe duca, fiindca pe el se va realiza 80% din traficul total pe internet, arata traditionalul raport de previziuni al Deloitte pentru industriile de Tehnologie, Media si Telecomunicatii (TMT), raport aflat la 12-a editie.

"Raportul din acest an acopera mai multe aspecte, de la pozitia inca dominanta a computerelor personale (PC), in pofida vanzarilor relativ mici fata de dispozitivele smart, la evolutia tehnologiei LTE (Long Term Evolution), accesul la date, telefoanele smart si vulnerabilitatea parolelor de acces la conturile individuale", spune Jolyon Baker, Managing Director, Global TMT Industry in cadrul Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL).

Din totalul vanzarilor de PC-uri, tablete si telefoane estimate pentru 2013, piata PC-urilor va reprezenta aproape 20%. Pe de alta parte, peste 80% din traficul pe Internet va fi in continuare realizat prin intermediul calculatoarelor traditionale (desktop si laptop). De asemenea, PC-urile vor atrage peste 70% din timpul total petrecut in fata unui calculator.

La final de an 200 de operatori din 75 de tari vor fi lansat servicii LTE, iar numarul utilizatorilor va fi de 200 de milioane, mai estimeaza compania de cercetare

"Baza abonatilor este estimata sa se tripleze la 200 de milioane, pana la sfarsitul anului, veniturile aferente tehnologiei LTE reprezentand aproape 10% din veniturile totale rezultate din servicii. Utilizarea tehnologiei LTE va fi mai degraba evolutiva, decat revolutionara", considera analistii Deloitte: beneficiile majore ale tranzitiei de la 3G la LTE fiind performanta imbunatatita fata de aplicatiile existente, de la utilizarea postei electronice la actualizarea retelelor sociale.

Pe plan mondial, numarul de smartphone-uri vandute va trece pentru prima oara de un miliard de unitati, estimeaza compania de cercetare, insa partea interesanta este ca foarte multe dintre ele - 400 de milioane - nici macar nu vor fi insotite de conexiune de date pentru a intra pe internet, astfel ca ele vor fi utilizate cam ca telefoanele foarte simple (feature phones).

2013 va fi anul in care industria televiziunii incepe pregatiri intense pentru noua tehnologie High Definition ¬ 4K, ce ofera o rezolutie de patru ori mai buna decat cel mai avansat standard al televizoarelor HD actuale. Implementarea tehnologiei 4K se va intinde pe mai multi ani, 2013 fiind doar un inceput timid. Probabil ca nu se vor realiza emisii in acest standard, iar televizoare compatibile vor fi disponibile la preturi intre 15.000 si 25.000 de dolari.

Potrivit consultantilor Deloitte, publicitatea pe telefoane mobile va genera anul acesta 4,9 miliarde de dolari in venituri, respectiv 3,4 miliarde de dolari pe tablete. Prin contrast, venitul per unitate indica o dinamica diferita, fiecare tableta generand 7 dolari, in timp ce un telefon smart ¬ 0,6 dolari.

Raportul TMT Predictions are la baza analize la nivel global, interviuri aprofundate cu companii clienti ai firmelor membre Deloitte, fosti consultanti Deloitte, analisti ai industriilor de profil, directori de companii si mii de consultanti Deloitte.