​O prevedere obscura din legea americana le permite autoritatilor de acolo sa acceseze fara mandat informatii stocate pe servicii de cloud computing din UE care sunt gestionate de companii americane, scrie EU Observer. Publicatia citeaza experti care spun ca aceasta prevedere este clar gandita sa supravegheze activisti, partdie politice si entitati care ar putea afecta politica externa a SUA.

Prevederea, desi controversata datorita impactului pe care il are, pare sa fi fost trecuta cu vederea de mai toata lumea, noteaza EU Observer care citeaza declaratiile facute la un seminar de IT la Bruxelles de Caspar Bowden, un fost sef al diviziei Privacy la Microsoft.

El sustine ca sectiunea vaga din legea americana incurajeaza supravegeherea in numar mare, pe motive politice, a cetatinilor non-americani ce folosesc servicii in the cloud furnizate de companii precum Google, Amazon si multe altele.

Sectiunea in cauza este in legea Foreign Intelligence Amendments Act (FISAAA care-i da guvernul SUA puteri mari pentru a aduna informatii stocate pe serviciile de cloud computing ale unor companii americane. Nu este nevoie de mandat, iar autorizatia este valabila un an de la data emiterii.

Caspar Bowden sustine ca autoritatile SUA pot profita de amendament pentru a urmari partide politice, activisti sau orice entitate ce are legatura cu politica externa a SUA.

Gordon Nardell, un avocat specializat in legile de protectia a datelor, spune ca a ramas inmarmurit cand a vazut acel paragraf. Pe de lata parte, Viviane Reding, Comisarul European pe Justitie a spus, intrebata fiind in legatura cu textul in cauza, ca nu poate comenta pe marginea legii FISAAA.

Pe de alta parte, surse din CE au spus pentru EU Observer ca acel amendament este luat in vedere de executivul UE, iar presedintele estonian Toomas Hendrik Ilves a declarat la un forum de IT ca, daca o companiei americana este sub jurisdictia FBI si daca esti cetatean non-american, FBI are dreptul sa vada ce ai stocat pe un server american.