Statele Unite sunt tinta unor importante atacuri cibernetice care ii pun in pericol competitivitatea economica, se arata intr-un raport al National Intelligence Estimate (NIE), publicat duminica de Washington Post si citat de AFP.

Raportul, clasificat ca fiind secret si provenind de la mai multe servicii de informatii americane, mentioneaza China in primul rand, scrie marele cotidian american, care citeaza oficiali sub acoperirea anonimatului. Este tara cea mai agresiva care incearca sa penetreze sistemele informatice ale institutiilor si intreprinderilor americane, pentru a obtine date care sa-i permita crearea unui avans in domeniul economic.

Potrivit documentului NIE, intreprinderile legate de energie, finante, industria aerospatiala si aeronautica sunt cel mai frecvent vizate de aceste atacuri cibernetice.

Pagubele provocate de aceste atacuri sunt estimate la zeci de miliarde de dolari de experti independenti, adauga cotidianul american.

National Intelligence Estimate citeaza alte trei tari la originea acestor atacuri cibernetice impotriva Statelor Unite: Rusia, Israël si Franta. Totusi, spionajul cibernetic din aceste trei tari este aproape nesemnificativ in comparatie cu eforturile depuse de China.

In fata acestei situatii, administratia presedintelui Barack Obama incearca sa contreze aceste atacuri, in special prin depunerea de plangeri oficiale, expulzarea personalului diplomatic, restrangerea eliberarii de vize si formularea de reclamatii in fata Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), explica Washington Post.