Companiile americane de tehnologie se opun modificarilor pe care CE vrea sa le faca legii protectiei datelor. Comisia spune ca se va lupta cu lobby-ul american
Companiile americane de tehnologie sunt nemultumite de noua propunere de lege privind protectia datelor in UE si sustin ca ar fi nedrept ca ele sa fie obligate sa respecte normele stringente care le vor pune in spate poveri administrative si le pot face vulnerabile la amenzi mari.
Opozantii acestei propuneri de lege spun ca ea impiedica inovatia si nici nu rezolva problema cheie a pastrarii in deplina siguranta a datelor utilizatorilor si pune in pericol si modelul de afaceri al companiilor mici si mijlocii.
Una dintre propuneri ar fi ca autoritatile nationale sa poata impune amenzi cuprinse intre 0,5 si 2% din cifra de afaceri locala a companiilor de internet daca se dovedeste ca datele userilor sunt compromise (pierdute sau divulgate fara acordul lor). Americanii au declansat insa actiuni puternice de lobby in Parlamentul European, in speranta ca propunerea va fi modificata.
Viviane Reding, Comisarul european pentru justitie, spune ca va lupta in mod deicisiv cu lobby-stii, unii dintre ei angajati de companii precum Google si Facebook. Ea spune ca nu se pune problema ca aceste companii sa fie exceptate de la noile legi si adauga ca daca s-ar intampla asa ar insemna aplicarea unor standarde duble, lucru de neacceptat.
Ambasadorul SUA la UE a fost insa foarte transant, spunand ca si tarile UE si SUA sunt democratii si au astfel dreptul de a decide ce cadru legal li se potrivste cel mai bine. Alti oficiali ai SUA au spus ca aceste noi legi de protectie a datelor pot starni un razboi comercial intre UE si SUA.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri