Samsung, care a reusit sa inlature dominatia Apple pe piata telefoanelor inteligente cu ajutorul parteneriatului cu Google, incepe acum sa starneasca ingrijorarea gigantului din Mountain View, se arata intr-un articol publicat de The Wall Street Journal si preluat de Slate.fr.

Samsung Galaxy S IIFoto: StyleReport.ro

"Liderii Google sunt ingrijorati ca Samsung a devenit atat de mare (vinde 40% din gadgeturile care utilizeaza softul Android al Google) incat ar putea sa-si arate muschii, sa renegocieze acordul si sa afecteze profitabila activitate de publicitate pe telefoanele mobile a Google", scrie WSJ, care citeaza surse familiare acestui dosar.

"Ca si doctorul Frankenstein in laboratorul sau, Google a creat un monstru. Si acum, acest monstru a devenit de necontrolat, terorizand industria smartphone si punand in pericol activitatea creatorului sau", scrie si Dan Rowinski, pe site-ul specializat ReadWrite, vorbind despre Samsung.

Producatorul sud-coreean a vandut 215 milioane de aparate tip smartphone in 2012, cu aproape 200 de milioane mai mult decat al doilea mare producator de aparate care utilizeaza Android si reprezentand 39,6% din piata globala. Spre comparatie, Apple a candut 136,8 milioane de iPhones, respectiv 25,1% din piata.

Potrivit WSJ, pozitia dominanta a Samsung i-ar putea permite sa-si instaleze propriile aplicatii pe aparate, marginalizand astfel aplicatiile Google, sau chiar ocolind Android (asa cum a facut-o Amazon cu Kindle Fire).

Pentru Google, una dintre solutii trece pe la Motorola. De cand a fost preluat de Google, in 2011, acest producator de telefoane nu a reusit sa scoata un produs care sa poata rivaliza cu Samsung. O situatie care s-ar putea schimba in 2013, crede Dan Rowinski, cu iesirea pe piata a primelor aparate Motorola concepute integral sub inlfuenta Google pentru a concura cu iPhone si Galaxy.

Telefoanele Motorola ar putea beneficia de o conlucrare mult mai stransa cu echipele de la Android, ceea ce le-ar putea oferi un avantaj competitiv, in special in ceea ce priveste Samsung.

Samsung si Google se considera inca parteneri in lupta impotriva Apple. Dar pentru cat timp, inca? se intreaba Slate.fr.