Comisia Europeana a impus o amenda de 561 milioane euro catre Microsoft pentru ca nu si-a respectat angajamentul asumat in decembrie 2009 de a oferi utilizatorilor posibilitatea de a-si alege browser-ul de internet. In decizia anuntata miercuri, Comisia sustine ca odata cu lansarea Windows 7 Service Pack 1, Microsoft nu a oferit in perioada mai 2011- iulie 2012 acel ecran de selectare care sa permita utilizatorilor sa aleaga browserul de web pe care doresc sa il instaleze in plus fata de browserul Internet Explorer al Microsoft sau in locul acestuia. In UE, 15 milioane de utilizatori ai sistemului de operare Windows nu au vazut in aceasta perioada acest ecran, iar Microsoft a recunoscut ca nu a oferit aceasta posibilitate, a precizat Executivul European.

Prima pagina a ecranului de alegereFoto: browserchoice.eu/

Printre angajamentele asumate in 2009 de Microsoft se numara si faptul ca producatorii de calculatoare vor putea sa instaleze si browsere de web concurente, sa le configureze ca browsere de web implicite si sa dezactiveze Internet Explorer.

Comisia Europeana a deschis pe 17 iulie 2012 o investigatie pentru a constata daca Microsoft a respectat angajamentele asumate in decembrie 2009.

In luna octombrie 2012, Comisia Europeana a anuntat ca odata cu lansarea in februarie 2011 a Windows 7 Service Pack 1, Microsoft a esuat in a oferi acel ecran care sa permita utilizatorilor sa aleaga cu ce browser doresc sa navigheze pe internet, desi se angajase sa faca asta si in raportul anual emis in decembrie 2011 declarase ca a instalat acel ecran.

  • UPDATE Grupul Microsoft a anuntat miercuri ca isi asuma responsabilitatea integrala pentru eroarea tehnica care a cauzat aceasta problema

"Ne asumam responsabilitatea integrala pentru eroarea tehnica ce a cauzat aceasta problema si am adresat scuzele noastre pentru aceasta eroare. Am pus la dispozitie Comisiei Europene o explicatie completa si deschisa a situatiei si am implementat pasii necesari pentru imbunatatirea procesului de dezvoltare software si a altor procese pentru a evita aceasta problema - sau orice incident similar - in viitor.", a comunicat miercuri Microsoft Corporation ca reactie la decizia Comisiei Europene.