Deutsche Telekom a prezentat miercuri la salonul high-tech din Hanovra un site care prezinta in timp real panorama atacurilor cibernetice din lume, scrie AFP.

Acest site gratuit (www.sicherheitstacho.eu) prezinta o harta a lumii cu tarile in culori alb, nuante de roz sau bordeaux, in functie de frecventa atacurilor cibernetice.

In dreapta hartii, figureaza clasamentul tarilor de unde provin cele mai multe atacuri, cu Rusia in frunte, singura tara colorata bordeaux, urmata de Taiwan, Germania si Ucraina (Romania figureaza pe locul 7), precum si clasamentul tipurilor de atacuri informatice cele mai frecvente.

In partea de jos a atacurilor, apar in direct noile tipuri de atacuri raportate, gratie a aproape 100 de detectoare in intreaga lume.

Dar locul serverului aflat la originea atacului nu reprezinta neaparat si tara de origine, precizeaza Deutsche Telekom.

"Majoritatea atacurilor sunt automatizate", respectiv sunt trimise peste tot in retea pana la gasirea unei falii in sistemul de securitate, explica, intr-un comunicat, Thomas Kremer, de la Deutsche Telekom.

Aproximativ 200.000 de noi forme de virus sau alte atacuri informatice apar in fiecare zi, precizeaza operatorul german, care a inregistrat doar el pana la 450.000 de atacuri pe zi.

"Avem nevoie de mai multa transparenta asupra acestei amenintari" reprezentata de atacurile cibernetice, adauga Kremer, care considera ca acest "radar" contribuie la acest lucru.

Deutsche Telekom spera sa reuseasca, gratie partenerilor sai si a altor societati, sa sporeasca numarul de detectoare din lume pentru a realiza un tablou si mai precis al atacurilor informatice, care au vizat recent mai multe firme precum Microsoft, Facebook, New York Times sau agentia de stiri AFP.