Howard Stringer, galezul care intre 2005 si 2012 a condus Sony, fiind primul sef din afara Japoniei al companiei de tehnologie, se va retrage si din functia de presedinte, scrie Financial Times. Sony a avut pierderi in ultimii patru ani, iar in 2011-12 a afisat cele mai negative rezultate din istoria sa, semn ca pe unele segmente compania a ramas mult in urma.

Stringer are 71 de ani, s-a nascut in Tara Galilor, iar din anii 60' s-a mutat in SUA, avand atat cetatenie britanica, dar si americana. A lucrat trei decenii la CBS, din 1997 lucreaza la Sony, iar intre 2005 si 2012 a fost CEO al companiei, pana in aprilie anul trecut cand i-a cedat functia lui Kazuo Hirai, fost sef al diviziei de jocuri video. Stringer se va retrage oficial la adunarea geneala a actionarilor, in iulie.

Multi l-au laudat pe Stringer pentru calitatile sale manageriale, insa foarte multi l-au criticat, cele mai radicale voci sustinand ca Stringer este omul care a ruinat Sony. Compania e de ani buni in criza, a pierdut teren pe mai multe segmentele, inclusiv televizoare si console de jocuri, si a fost nevoita sa desfasoare un amplu program de concedieri dupa care peste 10.000 de posturi au fost desfiintate.

Sony are 162.000 de angajati pe plan mondial, iar veniturile au fost de 79 miliarde dolari in 2012.