O asociatie spaniola ce reprezinta interesele userilor sistemelor de operare open source a facut plangere la Comisia Europeana pe motiv ca Microsoft a facut foarte dificila trecerea computerelor cu Windows 8 la Linux si la alte sisteme open-source, informeaza Reuters. Plangerea vine de la asociatia Hispalinux care are 8.000 de membri si sediul in orasul Zaragoza.

Jose Maria Lancho, sef al asociatiei Hispalinux, a depus plangerea marti dimineata la reprezentanta Comisiei Europene din Madrid. Plangerea are ca motiv dificultatea cu care userii care cumpara computere cu Windows 8 pot trece la Linux sau la alte sisteme de operare, mentioneaza asociatia.

Hispalinux s-a infiintat in iunie 1997, are sediul in Zaragoza si sustine interesele user-ilor de Linux. Asociatia promoveaza utilizarea de Linux in spaniola, sustine dezvoltatorii si promoveaza si alte tipuri de programe open-source.

Pe 6 martie CE a amendat Microsoft cu 561 milioane euro pentru nerespectarea angajamentului de a oferi utilizatorilor posibilitatea de a-si alege browser-ul web