​Google a pus pe Street View panorame din oraselul japonez Namie aflat in zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Fukushima. Acest orasel avea 21.000 de locuitori inainte de cutremurul din martie 2011, insa acum este cu totul parasit, strazile sunt dezolante, infrastructura a cazut in paragina, iar langa sosea sunt esuate pe uscat barci de pescuit. "In Namie, timpul a ramas in loc", spune primarul orasului.

Ambarcatiune pe uscat, langa FukushimaFoto: Google

Google a primit permisiunea de a merge cu masinile Street View si de a fotografia oraselul Namie aflat in zona de excludere de langa centrala de la Fukushima, zona in care fostii locuitori nu mai au acces, din cauza nivelului ridicat al radiatiilor.

Conform unui plan al autoritatilor, fostii locuitori ai orasului vor avea dreptul sa faca vizite scurte, de cateva ore pentru a vedea oraselul, insa o revenire la normal este esclusa fiindca pericolele pentru sanatate sunt foarte mari.

Plimbarea virtuala pe strazile din Namie este impresionanta: unele case sunt intacte, ca si cand totul ar fi normal, insa strazile sunt goale si zone care alta data erau infloritoare, sunt acum pline de daramaturi.

Primarul din Namie spune pe blogul Google ca imaginile din orasul distrus vor ajuta generatiile urmatoare sa inteleaga proportiile dezastrului. "Din martie 2011 lumea e mers mai departe si chiar sin Japonia multe locuri au inceput sa-si revina. In Namie insa, timpul a ramas in loc", spune Tamotsu Baba, primar al Namie-machi.