Congresul SUA a introdus restrictii si un proces amplu de evaluare pentru agentiile guvernamentale care vor sa cumpere sisteme IT de la entitati chineze, noteaza Reuters. Totul vine in contextul in care in SUA cresc ingrijorarile legate de faptul ca statul chinez ar finanta atacuri informatice indreptate impotriva Americii, iar companiilor chineze le este tot mai greu sa intre pe aceasta piata.

Intr-o lege legata de finantare si bugete a fost inclusa o prevedere ce inseamna ca unor agentii guvernamentale precum NASA sau departamentelor de Justie si Comert, le va fi mult mai greu sa cumpere aplicatii IT de la companii ce au legatura cu regimul de la Beijing.

Practic, aceste agentii pot achizitiona solutii IT din China doar dupa o evaluare completa legata de riscurile de spionaj informatic si de sabotaj, problema fiind tratata ca una de siguranta nationala.

E posibil ca masura sa loveasca in companii chineze cunoscute precum Lenovo care ar putea completa lista deschisa de producatorii de echipamente telecom Huawei si ZTE carora li s-au refuzat contracte in SUA pe motiv ca ar avea legaturi stranse cu autoritatile de la Beijing care, spun multi, folosesc aceste companii pentru a colecta informatii vitale despre SUA.

China a respins acuzatiile, iar masura de acum o va supara si mai tare, fiind posibil ca si unele companii americane ce opereaza acolo sa aiba dificultati, ca raspuns la greutatile puse in calea afacerilor chineze in SUA.

Contextul este unul tensionat si e legat de o serie de atacuri informatice pe care chinezii le-ar fi pornit impotriva unor companii americane, dar si de un raport dur.

Armata chineza controleaza unii dintre cei mai virulenti hackeri din lume, afirma pe 19 februarie o societate americana specializata in securitatea pe internet, care a identificat sursa atacurilor cibernetice intr-un imobil din Shanghai.

Mandiant, unul dintre consilierii guvernului american in materie de securitate informatica, a descoperit, pe baza a sute de anchete derulate in ultimii trei ani, ca organizatiile care ataca pe internet cotidienele americane, agentiile guvernamentale si societati private "sunt bazate in principal in China si guvernul chinez este la curent cu activitatile lor".