​Autoritatile pentru protectia datelor din sase tari europene au decis sa deschida marti "actiuni represive" impotriva Google dupa ce compania nu a raspuns cererii statelor europene care acum patru luni ii solicitau sa modifice controversatele reguli de confidentialitate, noteaza AFP. Cele sase tari sunt Franta, Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie si Spania, iar ele spera ca vor putea forta gigantul american sa faca modificari la regulile intrate in vigoare la 1 martie 2012.

In octombrie 2012, cele 27 de autoritati oferisera patru luni celor de la Google pentru "a adopta masuri efective si publice pentru a se conforma rapid" Directivei europene Informatica si Libertati, care vizeaza protejarea dreptului la viata privata, solicitandu-i in special reguli mai clare pentru utilizatori.

"La expirarea acestui interval acordat Google pentru a se conforma si a se angaja in aplicarea acestor recomandari, niciun raspuns nu a fost dat de societate", preciza si in februarie autoritatea franceza CNIL.

Autoritatea franceza fusese mandatata de celelalte 26 de autoritati europene pentru a analiza noua politica de confidentialitate a Google, aplicata din 1 martie 2012.

Aceste noi reguli s-au tradus prin fuziunea a circa 60 de reguli de utilizare intr-una singura, regrupand astfel informatii provenite de la numeroasele sale servicii, altadata separate, precum Gmail sau reteaua sociala Google+.

CNIL spune intr-un comunicat ca cei de la Google nu au facuit nicio modificare concreta si nu au luat nicio masuri nic dupa o intalnire de pe 19 martie cu reprezentantii autoritatii. Acum, dupa mai multe luni de analize se vor deschide anchete oficiale, vor fi facute controlale, iar Google risca amenzi in cele mai mari piete europene.