​Fairsearch Europe, o coalitie de 17 companii IT din care fac parte Microsoft, Nokia si Oracle, a depus o plangere formala la Comisia Europeana pe tema felului in care Google foloseste sistemul de operare Android pentru a pune bete in roate concurentei. Coalitia spune ca Google ofera gratuit sistemul producatorilor de smartphone-uri si tablete, insa ii obliga prin contract sa puna aplicatiile companiei in pozitii privilegiate pe dispozitivele mobile.

Coalitia sustine ca Google foloseste practici inselatoare pentru a pune bariere concurentei pe segmentul mobile. Sistemul Android "este folosit ca un cal troian menit sa insele partnerii, sa monopolizeze marketplace-ul mobil si sa aiba control total asupra datelor consumatorilor", spun cei de la Fairsearch Europe.

Fairsearch spune ca datele arata ca 70% dintre smartphone-urile vandute au sistem de operare Android, iar dominatia Google a fost obtinuta oferind sistemul pe gratis producatorilor de hardare, insa impunand conditii contractuale dure legate de obligativitatea ca aplicatii precum Maps, YouTube si Play sa fie pe desktop sau pe pozitii privilegiate. In plus, sustine coalitia, Google obliga producatorii sa instaleze pe terminale intreaga suita de aplicatii ale companiei.

"Cerem Comisiei sa reactioneze rapid si decisiv pentru a proteja competitia si inovatia in aceasta piata importanta. Daca nu se va reusi, Google va repeta si pe mobile abuzul de pozitie dominanta de pe segmentul desktop, in conditiile in care tot mai multi se indreapta spre internetul mobil" se arata intr-un comunicat al acestui grup.

Google e de mai bine de doi ani subiectul unei anchete declansate pe tema cautarii online, iar recent s-a anuntat ca sase state din UE investigheaza si politicile de confidentialitate pe care compania a refuzat sa le schimbe, in ciuda cererilor repetate venite din partea autoritatilor europene.

Din coalitia numita Fairsearch Europe fac parte companiile adMarketplace, Allegro Group, Buscapé Company, Expedia Inc si brand-urile sale Expedia.com si Hotwire, TheFind, Foundem, Travel Technology Association, KAYAK si brandul SideStep, Level com, Microsoft, Nokia, Oracle, ShopCity.com, TripAdvisor siTwenga.