Inspectoratul General al Politiei Romane a efectuat anul trecut 691 de verificari in randul companiilor si distribuitorilor pentru combaterea pirateriei software, in urma carora au fost inregistrate 313 dosare penale, potrivit informatiilor prezentate intr-un eveniment organizat de IGPR si Business Software Alliance (BSA). In 126 dosare penale a fost dispusa inceperea urmaririi penale. In privinta programelor apartinand membrilor BSA, exista 17 condamnari in 2012, dintre care 4 condamnari pronuntate impotriva administratorilor unor companii care au utilizat software piratat, iar 12 pentru cazuri de distribuire de programe pentru calculator piratat. O condamnare a fost pentru piraterie pe internet - punerera la dispozitie pe internet de soft fara licenta.

Oficiali IGPRFoto: Hotnews

Mai exact, verificarile facute de politie au vizat firmele cu minim 15 calculatoare. Au fost efectuate 691 de verificari impotriva pirateriei softare, au fost depistate 351 de persoane care sunt cercetate pentru savarsirea de infractiuni de incalcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, iar in 126 dosare penale a fost dispusa inceperea urmaririi penale, fiind indisponibilizate peste 3000 de sisteme informatice, echipamente specifice sau sisteme de stocare a programelor.

"Principalul pericol social vine din zona de companii, pentru ca acestea utilizeaza software-ul ca pe orice alt activ al lor. Ca sa-si desfasoare activitatea firmele au nevoie de sediu, de birouri etc si de soft. Aceste programe sunt folosite in scop lucrativ, fie ca il vand fie ca il folosesc si le fac activitatea posibila sau mai usoara", a declarat Magda Popescu, avocat al Business Software Alliance (BSA).

Si oficialii politiei spun ca dat fiind nivelul pirateriei in Romania, verificarile vizeaza in principal firmele.

"Vorbim de o rata a pirateriei soft de 63% in Romania. Cand ai un fenomen atat de amplu cauti abordarea cea mai potrivtia. O abordare nepotrivita ar fi sa incepem cu consumatorii individuali", a declarat Comisar Sef Constantin Stroescu.

Magda Popescu a subliniat ca legislatia romaneasca permite copia privata, insa nu pentru software. Oficialul IGPR a precizat ca aspectul copiei private este reglementat Legea 8/1996 articolul 34.

Cateva cazuri de piraterie software invesstigate in 2012:

Unul dintre cazurile investigate in 2012 a fost la Timisoara, unde a avut loc o verificare a Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timis la noua puncte de lucru apartinand companiilor Tossit S.R.L. si Print 84 S.R.L., avand ca obiect de activitate servicii de printare si fotocopiere. Verificarea a condus la identificarea a 11 sisteme de calcul pe care erau instalate programe in mare parte nelicentiate, apartinand companiilor membre BSA Autodesk Inc. si Microsoft Corporation. BSA a formulat plangeri penale si cereri de despagubiri in numele acestor membri pentru 12.670 EURO, inclusiv daune morale. Dupa verificare, cele doua companii au intrat in legalitate prin achizitionarea licentelor necesare si, in plus, au fost obligati la despagubiri pentru incalcarea drepturilor de autor de pana la momentul controlului.

In ce priveste activitatile de distribuire de software neautorizat, compania S.C. Evotrade S.R.L., cu sediul in Oradea si punct de lucru in Cluj-Napoca, a achizitionat, in perioada iulie 2011- noiembrie 2012, pachete de Office 2003 Standard Edition incomplete - fara certificat de autenticitate - din Suedia si le-a comercializat in Romania, atat prin punctul de lucru din Cluj-Napoca, cat si online, prin www.evocomputers.ro. Prin revanzarea de software neautorizat, Evotrade nu doar ca s-a expus riscului de investigatie penala, dar si-a pus si clientii in situatia de a utiliza programe nelicentiate corect, fapta care reprezinta infractiune. Din momentul in care au fost descoperite aceste activitati, Evotrade a incetat orice activitate neconforma legii, a demarat procedurile necesare intrarii in legalitate si contactarea clientilor in vederea recuperarii acestor pachete si restituirii pretului platit.

F.A., din Bucuresti, ca parte a unei retele organizate de patru persoane, a desfasurat activitati de realizare de software piratat in vederea distribuirii ulterioare si de utilizare de software fara licenta. Activitatea nelegala a fost descoperita de politie, iar titularii drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator au formulat plangere penala si cerere de despagubiri pentru suma de 27.281 EURO, inclusiv daune morale. Grupul infractional a fost trimis in judecata in februarie 2011, iar inculpatul a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti in luna decembrie 2012 si urmeaza sa execute pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare. De asemenea, s-au acordat in intregime despagubirile solicitate. Dosarul este in acest moment in apel la Curtea de Apel Bucuresti.