Compania romaneasca Rosal Import Export, care vinde tablete sub marca E-Boda, a lansat prima tableta sub brand romanesc echipata cu un procesor puternic cu patru nuclee (quad core) de 1,2 GHz si sistem de operare Android 4.1.1, disponibila in magazinele specializate la un pret recomandat de 999,9 lei. Alexandru Dragoiu, fondator al E-Boda, estimeaza ca in acest an in Romania s-ar putea vinde circa 450.000 de tablete, dupa ce anul trecut s-au vandut in total circa 200.000 de unitati, iar compania sa a atins o cota de piata de 14%. Pana la sfarsitul acestui an, compania va intra si pe segmentul smartphone-urilor, a spus acesta.

E-Boda Supreme XL400QCFoto: E-Boda

Alexandru Dragoiu a prezentat marti o situatie a vanzarilor de tablete atat la nivel mondial cat si pe piata din Romania. Bazandu-se pe date Gartner, acesta a mentionat ca in 2013 piata de tablete la nivel mondial ar putea atinge aproape 200 de milioane de unitati.

  • "In Romania, in 2011 am reusit sa avem o piata de 40.000 de unitati. In 2012, piata de tablete a ajuns la 200.000 de unitati. Numarul asta este extrem de mic raportat la populatie comparativ cu alte tari, am facut tot felul de calcule in care am ajustat puterea de cumparare si din perspectiva noastra exista resurse pentru a se ajunge la o piata de 400.000-450.000 de unitati in 2013", a spus Alexandru Dragoiu.

Acesta a mai spus ca pana la sfarsitul acestui an, firma sa va intra si pe segmentul smartphone-urilor.

Tableta E-Boda Supreme XL400QC este dotata cu un procesor ATM7029 Quad Core de 1,2GHz, unul dintre cele mai puternice modele intalnite pe tablete, un procesor grafic MultiCore si memorie RAM DDR3 de 1GB si memorie interna de 16 GB. Tableta are o carcasa din aluminiu si plastic, are o grosime de 13 mm, un ecran IPS de 10.1 inci cu o rezolutie de 1280 x 800, capabil sa redea in maxima claritate continut multimedia Full HD, de la fotografii, la filme sau jocuri.

Tableta este echipata de asemenea cu doua camere video - situate pe partea din fata (0,3 MP) si pe cea din spate a carcasei (2 MP) - cu ajutorul carora utilizatorii pot initia apeluri Skype, sau pot realiza fotografii si video clipuri pe care sa le impartaseasca celor dragi, indiferent unde s-ar afla. Tableta este dotata cu Wi-Fi, oferind in acelasi timp posibilitatea de conectare la un stick 3G USB prin intermediul portului integrat, pentru acces instantaneu la Internet. In plus, modelul include o baterie puternica, de 6.600 mA.

Tabletele E-Boda sunt produse in China, in urma unei configuratii stabilite de compania romaneasca, care adapteaza noutatile tehnologice la cerintele pietei. Compania din Romania, care numara 30 de angajati, se ocupa de adaptarea soft-ului, design, marketing si pachetul de accesorii.

E-Boda a intrat in primvara lui 2012 pe piata tabletelor unde principalii sai concurenti sunt Evolio si Allview. Conform declaratiilor lui Dragoiu, firma Rosal Import Export a avut afaceri de peste 5 milioane de euro in 2012 si un profit de circa un milion de lei.