​Microsoft se pregateste sa schimbe cateva elemente cheie ale noului Windows 8 in acest an la lansarea primului mare update pentru sistemul de operare, a declarat un executiv al companiei, citat de Financial Times. Este inca o dovada ca Microsoft admite ca Windows 8 a venit cu schimbari prea radicale ce nu au fost suficient explicate, ceea ce a afectat piata PC-urilor, in loc sa o ajute.

Tammy Reller, director financiar si de marketing la divizia Windows a spus ca "aspecte cheie" ale Windows 8 vor fi modificate la lansarea unui mare update in acest an. Reller nu a intrat in detalii, dar a admis ca userii au avut dificultati in a se obisnui cu o interfata foarte diferita, astfel ca e de asteptat ca schimbarile sa insemne macar o reintoarcere partiala la o interfata mai familiara existenta pe sute de milioane de desktop-uri si laptop-uri.

Windows 8 s-a lansat in octombrie 2012 cu o interfata foarte diferita adaptata dispozitivelor cu ecran tactil, Microsoft spunand ca este cel mai radical Windows de pana acum, dar si cel mai bun si mai modern.

Problema este ca multi useri nu au fost placut surprinsi de noua interfata in care butonul Start a disparut si in care si ecranul de pornire era mult schimbat. Cifrele companiei de cercetare StatCounter arata ca Windows 8 nu are nici 5% din piata mondiala dominata de Windows 7 (cu 54%) si Windows XP (22%). In Romania, Windows 8 are sub 3%, iar Windows 7, peste jumatate din piata.

Daca Microsoft va aduce modificari importante este clar o dovada ca a admis greselile, iar schimbarea de strategie poate fi comparata cu un esec rasunator din trecut al Coca Cola care a schimbat radical reteta bauturii, iar sapte luni mai tarziu a trebuit sa revina la cea veche dupa ce consumatorii s-au aratat suparati, iar vanzarile s-au prabusit.

Si Microsoft a admis ca ar fi trebuit sa faca mai multe programe de training pentru oameni de vanzari in legatura cu Windows 8 si sa faca si mai multe eforturi pentru a le spune consumatorilor mai clar inainte de lansare despre ce schimbari urma sa fie vorba in Windows 8.

Au fost studii care sustin ca, in loc sa ajute piata PC-urilor, Windows 8 a dus la scaderea ei, iar Tim Cook, seful Apple, a criticat Windows 8 chiar inainte de lansare, spunand ca e ca si cum ai incerca sa combini un frigider cu un toaster, adaugand ca e ceva posibil dfin punct de vedere tehnic, insa nu va fi prea placut pentru consumator.