NASA a decis ca laptop-urile de pe Statia Spatiala Internationala vor trece de la Windows XP, la Linux, ideea fiind de a avea un sistem care sa fie mult mai usor de gestionat "in house". Tot prin Linux va fi controlat si robotul spatial R2 aflat in teste si gandit sa faca sarcini care pentru astronauti ar fi prea periculoase, noteaza ZDnet.

Decizia nu este suprinzatoare, mai ales ca Linux este folosit la ISS de multi ani, insa migratia totala spre el a fost determinata si de un episod din 2008 cand stick-ul unui astronaut rus a adus un malware pe statie.

Acum, laptop-urile vor "migra" catre versiunea Debian 6 derivata din Linux, iar cei la ISS spun ca acest sistem de operare da mai mult control "in house" si daca e nevoie ca ceva sa fie ajustat sau adaptat, acest lucru se va face si mai usor.

"Lucruruile s-au aranjat de la sine cand ne-am dat seama cum vede Linux lumea si cum interconectabilitatea unui lucru afecteaza un alt lucru. Este nevoie de aceasta perspectiva. Eu am multa experienta in Linux, dar mi s-a parut interesant sa vad cum si altii au ajuns la concluzia ca Linux este potrivit", a spus Keith Chuvala de la United Space Alliance

Tot prin Linux va fi controlat si robotul spatial R2 aflat in teste si gandit sa faca sarcini care pentru astronauti ar fi prea pericukloase,