Google si softul sau Android si-au confirmat dominatia pe piata smartphone-urilor in primul trimestru, in timp ce sistemul Windows al Microsoft a urcat pe locul trei, in urma Apple, dar inaintea Blackberry, potrivit unui studiu publicat joi si citat de AFP.

Android functiona pe trei telefoane din patru operationale in primul trimestru al anului, cu o cota de piata de 75%, potrivit analizei cabinetului de cercetari IDC.

Avansul softului conceput de Google datoreaza mult faptului ca este utilizat de numerosi producatori, in frunte cu sud-coreenii de la Samsung, care a fabricat 41% din cele 162,1 de milioane de telefoane inteligente cu sistemul Android vandute in acest trimestru.

Android isi majoreaza astfel avansul fata de rivalii de la Apple, care are o cota de piata de 17,3% cu al sau soft iOS, utilizat de iPhone si de iPad.

Estimarile IDC pentru trimestrul precedent apreciau cotele de piata ale Android si iOS la 70,1% si, respectiv, 21%.

Apple a inregistrat in primul trimestru un record, cu 37,4 milioane de iPhones vandute, dar cresterea sa este acum mai putin rapida decat cea a pietei. Acest lucru se datoreaza, crede IDC, faptului ca "experienta cu iOS ramane global neschimbata de la primul iPhone in 2007", dar tendinta ar putea sa se schimbe odata cu lansarea de noi softuri.

Microsoft, care incearca sa recupereze intarzierea pe piata telefoanelor mobile cu o versiune mai adaptata de Windows, a reusit sa treaca de pe pozitia patru pe trei, cu o cota de piata majorata de la 2,6% la 3,2%, potrivit IDC, gratie aparatelor concepute de Nokia.

Microsoft detroneaza astfel pionierul telefoanelor inteligente, Blackberry (2,9% cota de piata in primul trimestru).

Printre micile softuri concurente, Linux are o cota de piata de 1% iar Symbian 0,6%.