Apple, criticata de autoritatile SUA ca foloseste off-shore-uri complexe, pentru a plati cat mai putine taxe in America
Un comitet al Senatului a analizat modurile in care multinationalele americane folosesc metode prin care isi muta profiturile in afara SUA, din dorinta de a evita taxe ce pot ajunge si la 35% din castiguri. SUA are unul dintre cele mai mari niveluri ale taxelor pentru corporatii, dar acestea ajung sa plateasca mult mai putin de 35% datorita numeroaselor lucruri deductibile.
Comitetul spune ca nu are dovezi ca Apple ar fi comis ilegalitati, insa spune ca din resursele financiare de 145 miliarde dolari, 102 miliarde sunt pastrate in afara SUA, iar concluzia este ca gigantul IT este una dintre companiile americane care fac cel mai mult pentru a evita plata taxelor in SUA.
Comitetul a revelat faptul ca Apple a ajuns la o intelegere cu autoritatile din Irlanda pentru a plati taxe de numai 2% din venit, mult mai putin decat nivelul de 12% din tara, iar asta s-a intamplat in ultimul deceniu. Acest lucru i-a permis Apple sa inregistreze in Irlanda aproape toate vanzarile din afara SUA, dar sa plateasca taxe mult mai mici.
Carl Levin, seful comitetului care a facut cercetarile, spune ca descoperirile legate de Irlanda vor trimite unde de soc in Europa fiindca celelalte tari vor afla ca Irlanda nu isi implementeaza nici macar propria politica de taxe, facand intelegeri speciale cu Apple.
Subiectul este unul sensibil, in conditiile in care cele mari corporatii americane fac orice ca sa evite plata taxelor in tara de origine, iar politicienii nu pierd ocazia de a arata ca exact contribuabilul american pierde din cauza unor astfel de practici.
Apple a spus ca nu tine bani in paradisuri fiscale, nu are conturi in insulele Cayman si nu isi finanteaza operatiunile din SUA cu imprumuturi de la filiale de peste hotare. Compania a precizat ca tine foarte multi bani in afara SUA fiindca acolo vinde cel mai mult si castigurile realizate in strainatate sunt taxate in acele regiuni.
Apple cere modernizarea legislatiei americane in ceea ce priveste taxarea companiilor, iar acest lucru a fost admis si de comitetul senatorial care spune ca in prezent codul fiscal este cu defecte si necompetitiv.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România