Apple a fost acuzata de autoritatile SUA ca foloseste o retea complexa de entitati off-shore pentru a plati cat mai putine taxe in SUA, iar CEO-ul companiei, Tim Cook, trebuie sa dea explicatii in fata Senatului, noteaza BBC. Apple e acuzata ca face tot ce este posibil pentru a evita taxele mari din SUA si ca ar fi incheiat intelegeri cu tari precum Irlanda unde taxele sunt foarte mici. Apple spune ca nu se foloseste de paradisuri fiscal si cere o modernizare a codului fiscal din SUA, pentru ca acesta sa incurajeze investitiile.

Un comitet al Senatului a analizat modurile in care multinationalele americane folosesc metode prin care isi muta profiturile in afara SUA, din dorinta de a evita taxe ce pot ajunge si la 35% din castiguri. SUA are unul dintre cele mai mari niveluri ale taxelor pentru corporatii, dar acestea ajung sa plateasca mult mai putin de 35% datorita numeroaselor lucruri deductibile.

Comitetul spune ca nu are dovezi ca Apple ar fi comis ilegalitati, insa spune ca din resursele financiare de 145 miliarde dolari, 102 miliarde sunt pastrate in afara SUA, iar concluzia este ca gigantul IT este una dintre companiile americane care fac cel mai mult pentru a evita plata taxelor in SUA.

Comitetul a revelat faptul ca Apple a ajuns la o intelegere cu autoritatile din Irlanda pentru a plati taxe de numai 2% din venit, mult mai putin decat nivelul de 12% din tara, iar asta s-a intamplat in ultimul deceniu. Acest lucru i-a permis Apple sa inregistreze in Irlanda aproape toate vanzarile din afara SUA, dar sa plateasca taxe mult mai mici.

Carl Levin, seful comitetului care a facut cercetarile, spune ca descoperirile legate de Irlanda vor trimite unde de soc in Europa fiindca celelalte tari vor afla ca Irlanda nu isi implementeaza nici macar propria politica de taxe, facand intelegeri speciale cu Apple.

Subiectul este unul sensibil, in conditiile in care cele mari corporatii americane fac orice ca sa evite plata taxelor in tara de origine, iar politicienii nu pierd ocazia de a arata ca exact contribuabilul american pierde din cauza unor astfel de practici.

Apple a spus ca nu tine bani in paradisuri fiscale, nu are conturi in insulele Cayman si nu isi finanteaza operatiunile din SUA cu imprumuturi de la filiale de peste hotare. Compania a precizat ca tine foarte multi bani in afara SUA fiindca acolo vinde cel mai mult si castigurile realizate in strainatate sunt taxate in acele regiuni.

Apple cere modernizarea legislatiei americane in ceea ce priveste taxarea companiilor, iar acest lucru a fost admis si de comitetul senatorial care spune ca in prezent codul fiscal este cu defecte si necompetitiv.