Autoritatile de la Dublin neaga acuzatiile dintr-un raport al Senatului SUA care sustine ca Irlanda este un paradis fiscal, la fel ca Bermuda si insulele Cayman, ceea ce ajuta companii precum Apple sa evite plata unor taxe de miliarde de dolari in SUA si restul lumii. Brese in sisteme fiscale din alte tari sunt responsabile pentru practicile urmate de multinationale pentru a scapa de impozitele mari din SUA, spun oficali irlandezi citati de Financial Times.

Eamon Gilmore, vicepremierul Irlandei, spune ca tara sa respecta legislatia legata de taxare, iar companiile americane profita de chichite legislative din alte tari pentru a nu plati taxele mari din SUA. Interventia vine dupa ce un raport al unei comisii din Senatul SUA a revelat faptul ca Apple ar fi batut palma acum un deceniu cu autoritatile de la Dublin pentru a plati impozit de profit de numai 2%, fata de normalul de 12,5%.

Apple are o prezenta puternica in Irlanda, cu 4.000 de angajati la sediul din Cork. Senatul american spune ca Apple a scapat de plata unor taxe de miliarde de dolari in SUA prin off-shore-uri complicate si plaseaza Irlanda, alaturi de Bermuda si Insulele Cayman, in lista paradisurilor fiscale ce ajuta companiile americane sa scape de taxe.

Vicepremierull irlandez a spus ca tara sa nu este pusa intr-o pozitie delicata din cauza acuzatiile si adauga ca Irlanda este o tara cu fiscalitate transparenta ce trateaza toate companiile la fel.

Totusi, Irlanda a fost criticata foarte recent de cativa parlamentari britanici care spun ca Google evita plata unor taxe in Regat datorita filialei din Irlanda.